Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

noodzaak hulpveren

Vraag gesteld door marathon op 9 oktober 2018

Ik rij de combinatie Seat Leon ST 1.4 ltr met caravan (Knaus Sudwind 450FU). Dit rijdt OK bij een snelheid tot 90 km/u. Bij het inhalen van vrachtauto's met een snelheid tussen de 90 - 100 km/u vertoont de auto een "zoekerig gedrag". Voorheen reed ik probleemloos met dezelfde caravan en belading met een Seat Altea XL. Volgens mijn SEAT garage kan ik het rijgedrag van de Seat Leon ST verbeteren door te kiezen voor banden met een hardere zijwang. De garage is geen voorstander van hulpveren. Wat is uw mening?

Antwoord van Frank

Antwoord van Frank

ANWB Expert

Het is normaal dat een auto-caravancombinatie een wat zoekerig weggedrag gaat vertonen als hij onder de invloed van de windverplaatsing van een vrachtwagen komt bij snelheden van rond de 100 km/h. De kritische snelheid is voor de meeste combinaties dan al bereikt. De ene combinatie heeft dar wat eerder last van dan de andere.

Het belangrijkste verschil dat ik bij u zie is het feit dat de Leon veel lichter is dan de Altea XL. De gewichtsverhouding auto-caravan was beter. Ook de vorm van de auto kan van invloed zijn.

Ik zie niets in het monteren van banden met een ‘hardere’ wang. Ik ken ze niet. De bandenmaat en de bandenspanning hebben de meeste invloed op het rijgedrag.

Hulpveren hebben helemaal geen zin omdat ze de zijdelingse bewegingen van de auto niet kunnen beïnvloeden.