Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mag de rolgordel voor aan de passagierskant inderdaad niet vervangen worden door een vaste driepuntsgordel?

Vraag gesteld door spoorbijster op 27 september 2016

Volgens de garage mag dit niet, dan moet de auto opnieuw naar de rdw. Dit lijkt me erg overdreven.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of een originele driepuntsgordel vervangen mag worden voor een vaste driepuntsgordel.

Het voertuigreglement meldt er het volgende over;

Artikel 5.2.47

De gordels moeten deugdelijk zijn bevestigd en mogen niet zijn beschadigd. Het pluizen van de gordel wordt niet gezien als een beschadiging.
Visuele controle, waarbij een eventuele rolgordel volledig wordt uitgetrokken.

De gordels moeten zijn voorzien van een goed werkende sluiting en een goed werkende blokkering. Oprolmechanismen moeten zodanig functioneren dat de gordel aanligt na het omdoen ervan.
Visuele controle. Hierbij wordt de gordel in de sluiting gebracht. Indien de gordel is voorzien van een oprolmechanisme wordt de gordel omgedaan. De blokkering wordt gecontroleerd door te trekken aan de gordel; indien dit geen uitsluitsel biedt, wordt tijdens een remproef op de weg het blokkeren van de gordel gecontroleerd.

In het voertuigreglement valt dus niets terug te vinden dat er sprake moet zijn van een oprolmechanisme. Ik kan me wel voorstellen dat een universele gordel afbreuk doet aan hoe de auto oorspronkelijk is afgeleverd. Het zou kunnen dat een gordelverklikkerlampje niet meer functioneert als oorspronkelijk. Een airbaglampje zou ook kunnen gaan branden en de afstemming tussen de gordelspanner van de oorspronkelijke gordel en de airbag is feitelijk ook weg. Het is niet duidelijk wat de reden is deze gordel te monteren maar wat mij betreft is dit géén verstandig ingreep. Het advies is dus om de originele veiligheidsvoorzieningen te handhaven.