Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koelvloeistofverlies en witte rook

Vraag gesteld door chrissing op 19 januari 2016

Mijn Opel Astra heeft een week terug een nieuwe distributieriem, waterpomp en koppakking gekregen, waarbij ook de koppen zijn gevlakt.
Nu verliest hij koelvloeistof tijdens het rijden met witte rook uit de uitlaat. Nu wordt me gezegd, dat er een scheur in de cillinder(kop) zit.
Is dit aannemelijk, of kan er iets anders aan de hand zijn?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U meldt dat na vervanging van de koppakking en alle andere toebehoren er sprake is van witte rook uit de uitlaat.

Het mag duidelijk zijn dat de witte rook water is dat inwendig meedoet aan het hele verbrandingsproces. Meestal is de koppakking daarvan de oorzaak maar is dus al vervangen. Wanneer dit hetzelfde verschijnsel is waarom de koppakking ook is vervangen, lijkt het dat daarmee het gewenste resultaat niet is gehaald. Mogelijk is de diagnose niet juist of onvolledig geweest en kan het verschijnsel van een lekke koppakking ook veroorzaakt worden door een gescheurde cilinderkop. Bij twijfel is het daarom altijd slim de kop door een specialist te laten afpersen. Om dus te voorkomen dat er met terugwerkende kracht moet worden vastgesteld dat het niet de koppakking was maar de kop.

Of er iets anders aan de hand is kan dus eigenlijk alleen maar door de kop andermaal te demonteren en te laten afpersen. Pas dan weet je meer.