Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is het toegestaan dat je een caravan trekt met een thuisbrenger op een autowiel?

Vraag gesteld door Kip Isa White 41 TCB op 4 juli 2016

Je rijd met auto plus caravan. Je krijgt een lekke band van de auto en je hebt alleen een thuisbrenger als reserve band. Is het toegestaan om deze op de auto te monteren en met de caravan verder te rijden?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

In Nederland is het niet verboden om met een gemonteerde thuiskomer en aangekoppelde caravan te rijden, maar het is allesbehalve ideaal. Door de kleinere diameter en breedte van de band moet u rekening houden met verminderde prestaties, lees grip. Dat maakt een thuiskomer alleen geschikt waarvoor het noodwiel is ontworpen: een korte afstand kunnen overbruggen naar een plek waar de lekke band kan worden gerepareerd of vervangen.

Rijden met caravan met een thuiskomer op de achteras van de auto moeten we afraden, omdat de stabiliteit van de combinatie anders in het geding komt. Gaat een achterband lek, adviseren wij een voorwiel naar achteren te plaatsen en het noodwiel op de vooras, ook bij een voorwielaangedreven auto.

Wilt u veel langere afstanden kunnen overbruggen na een lekke band en de reis gewoon voortzetten, dan is een volwaardig reservewiel de enige veilige oplossing.