Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is een Ford Galaxy 2.0 TDCi met powershift geschikt voor het rijden met een caravan van 1500kg in de bergen? Nog verschil: 140pk of 160pk?

Vraag gesteld door Ontdekker op 1 april 2016

Ik ben aan het kijken naar Ford Galaxy 2.0 TDCi met powershift (bj 2011-2013). De vraag is of deze voldoende koeling heeft/krijgt voor het rijden met een caravan van 1500 kg in de bergen. En maakt het nog uit of het om een 140pk versie gaat of een 160pk versie. Of zijn beide (on)geschikt?
Of zou een handgeschakelde versie beter zijn?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of de Ford Galaxy Powershift geschikt is voor het trekken van een caravan van 1500 kilo beladen.

Formeel mogen de twee genoemde motorvarianten 1800 kg trekken. Uiteindelijk is de maximale toegestane aanhangwagenmassa vastgesteld door de autofabrikant op basis wat óók technisch verantwoord is. Het betreft hier een automatische transmissie met dubbele koppeling waarbij het verschijnsel oververhitting, zoals dat bij een conventionele automaat nog weleens wil voorkomen, u niet hoeft te verwachten. Wat dat betreft zijn beide uitstekende trekkers met een forse dosis trekkracht aan boord.

In zekere zin zou je kunnen zeggen dat een handbak minder complex en daardoor minder kwetsbaar is. Toch zie ik geen reden u het prettige rijcomfort van deze Powershift te ontraden. Het enige advies is om onder zware heuvel- of bergachtige omstandigheden de automaat handmatig te bedienen. Met als doel om in een wat hogere toerengebied te rijden dan waar de automaatstand voor zou kiezen. Uiteindelijk is dat beter voor smering en koeling en minder belastend voor motor en bak.