Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Inhouden korte duur, witte rook daarna even probleem minder.

Vraag gesteld door dhrJansen op 2 juni 2017

Ik rij een ford fiesta 1.6 diesel econetic uit 2011. 126k KM op de teller. Als ik na het gas losgelaten te hebben het gaspedaal weer intrap, dan reageert de auto niet meteen. Toerental stijgt niet. Op de snelweg, na het gas loslaten en weer intrappen geeft de auto af en toe een pluim witte/ licht grijze rook. Daarna gaat het weer even iets beter. op een rit van 70km gebeurd dit 2 a 3 keer. Bij een warme motor en bij een koude. Stationair loopt hij goed, vloeistoffen hebben allemaal een normaal peil (vol). auto rijd 1 op 23, dus ook geen verhoogd verbruik. Garage zegt dat er geen foutmeldingen zijn. Kunnen ook niks vinden. Wat ik ook raar vind is wanneer ik de auto uitschakel, hoor ik een soort koekoek geluid. net of er een klep een paar keer open en dicht gaat. Is hier misschien iemand mij de goede richting uit kan helpen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U omschrijft soms witte rook uit de uitlaat van uw Ford Fiesta in combinatie met mindere prestaties op dat moment.

Omschrijving voldoet het meest aan het regeneratie proces van het roetfilter. U rijdt dan in de schoonmaak modus voor het roetfilter en wordt deze door extra brandstof in te spuiten al het ware opgestookt om roetdeeltjes te verbranden.

Ook andere Fiesta bezitters omschrijven dit feitelijk normale verschijnsel inclusief de tijdelijk afnemende prestaties. Ik denk eerlijk gezegd dat uw dealer het regenereer proces ook als mogelijk oorzaak had moeten herkennen. Dit hoort dus overigens incidenteel voor te komen, afhankelijk van het gebruik. Het `koekoek geluid´ kan ik echter niet thuisbrengen. Bij een niet afgemaakt regeneratie proces kan wel de ventilator van het koelsysteem blijven draaien. Misschien zou u aan uw dealer nog dit als mogelijke oorzaak kunnen voorleggen.