Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Bestelbus voor Hobby particulierrijden

Vraag gesteld door FrankVenlo op 17 november 2017

Beste lezer, onze zoon (10) neemt deel aan het NK Karting. Pap en Mams werken beiden in loondienst dus hebben dus geen eigen onderneming. We komen ruimte tekort in onze Punto/aanhanger combi. Ik wil graag de mogelijkheden weten of ik een gebruikte bestelbus kan aanschaffen, ook voor woon-werk verkeer, zonder me helemaal scheel te moeten betalen aan BPM, speciale MB of iets anders. Het is triest dat het zoveel moeite kost om dit via de sites van het RDW of de Belastingdienst op te zoeken en ... zelfs als ik DENK dat ik het gevonden heb ..... snap ik het niet!
Ik hoop ECHT dat iemand mij kan adviseren!
Dank en grtz.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het rijden van een bestelbus voor particulier gebruik.

Aan de MRB ontkomt u niet omdat het voertuig niet bedrijfsmatig of voor gehandicapte doeleinden wordt ingezet. Dat is een flinke post omdat dergelijke voertuigen een hoge eigen massa hebben en zo goed als allemaal op diesel draaien.

Wanneer het een voertuig betreft die formeel bedrijfsmatig is gebruikt, volgt er een BPM naheffing wanneer de auto binnen 5 jaar na datum eerste ingebruiksstelling wordt verkocht aan een particulier. Overigens is die naheffing niet zozeer voor u maar voor de verkopende partij die dat normaal gesproken meeneemt in de verkoopprijs. Ná vijf jaar is de naheffing niet meer van toepassing.

Financieel is het dus verstandiger te kiezen voor een exemplaar waarvan de datum eerste toelating tenminste méér dan 5 jaar geleden heeft plaatsgevonden. Maar de MRB blijft een financieel blok aan uw been en zie je ook dat het particuliere gebruik van bedrijfswagen fiscaal al heel lang niet meer aantrekkelijk is.