Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat zijn de regels rondom verticale asdruk op een trekhaak icm een fietsenrek

Vraag gesteld door HBUK op 21 oktober 2015

wat zijn de regels voor electrische fietsendragers met betrekking tot verticale asdruk? een e-bike weegt al snel 28 kg zonder accu. Een drager ~15 kg. Dat is voor 2 fietsen 56kg+15kg=71 kg.
Er zijn weinig auto's/trekhaken die een max verticale asdruk hebben van meer dan 70 kg. Rijdt iedereen dan onverzekerd rond in Nederland met 2 e-bikes?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Met verticale asdruk bedoelt u waarschijnlijk kogeldruk. Sinds de opmars van fietsen met elektrische trapondersteuning is dit een veelbesproken onderwerp. Het heikele punt is de maximale kogeldruk van de trekhaak: de maximale verticale last op de kogel van de trekhaak. De kogeldruk wordt opgegeven door de fabrikant van de auto en mag niet worden overschreden. De meeste middenklasse-auto’s hebben een maximum kogeldruk van 75 kg. Vervoer van twee elektrische fietsen is dan geen probleem. Maar kleinere auto’s zitten vaak op 30 tot 50 kg en dat is voor twee elektrische fietsen op de trekhaak ontoereikend. Wij raden het af om over het maximum heen te gaan. Naast de kans op een bekeuring zal de fabrikant zijn redenen hebben de kogeldruk te beperken. Bovendien kunnen verzekeringsmaatschappijen in het geval van ongelukken eventuele schade op u verhalen.***

Reactie van HBUK:

Daar was ik al bang voor.....echter denk ik dat ook de meeste middenklasse auto's een maximum kogeldruk hebben die ook geen 75 kg haalt, waardoor toch heel veel mensen onverantwoord rondrijden.

zie
http://www.fietsen.123.nl/fietsnieuws/let-op-de-maximale-belasting-van-uw-trekhaak.***

Reactie van Erik Jan de Jong:

In het artikel waarnaar u verwijst wordt beweerd dat de "meeste personenwagens toegerust zijn met trekhaak die maximaal belast mogen worden met 50 kg. Soms een trekhaak die belast mag worden met 75 kg". Een nuance is hier op zijn plaats, want dat klopt als het gaat om kleine en compacte auto's. Een kogeldruk lager dan 75 kg is bij een middenklasse auto (formaat Astra, 308, Focus, Mazda3) eerder uitzondering dan regel.***

Reactie van HBUK:

Hebben wij pech met onze Peugeot 2008 van 2014...53 kg.
Had de dealer ons wel op mogen wijzen voordat hij de trekhaak ging monteren.***

Reactie van quark:

Er wordt in de winkels, ook niet in de ANWB winkels, met een woord gerept over de kogeldruk. Wij hadden bijna 1 gekocht voor onze fietsen. Maar mijn garage houder wees mij (gelukkig voor de koop) er op dat de kogeldruk van mijn trekhaak maar 44 kG is (Chevrolet Aveo 2013)

Dus er zijn heel veel mensen die denken het goed te doen, maar mocht er wat met de fietsen of trekhaak gebeuren, geeft de verzekering niet thuis.

In Frankrijk controleren ze hier zelfs op