Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

prijs totale vervangen LED achterlichten bij VW Golf plus

Vraag gesteld door geertje14 op 2 november 2016

ik heb een VW Golf plus van 10 maart 2011.
De VW garage geeft aan dat de LEDjes in de achterlichten (voor licht, remlicht, richting)niet meer zodanig werken, dat deze voor APK afgekeurd zal worden.
Reparatie zegt de garage is niet mogelijk. Beiden achterlicht units moeten vervangen worden. Kosten per achterlicht 160 euro. Samen inclusief montage gaat dat dan 415 euro kosten!!
Persoonlijk vind ik dat buitenproportioneel. Bovendien mag je m.i. verwachten dat deze lampen een heel autoleven meegaan en niet na 6 jaar kapot gaan.

Zijn hier meer ervaringen mee?
Hoe kijken de experts van de ANWB hier tegenaan en wat is hun advies?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over afgekeurde LED verlichting bij APK.

Ik kan op afstand natuurlijk niet vaststellen of de verlichting terecht is afgekeurd. Voor de volledigheid is dit de APK eis;

Licht opgebouwd uit led lampen

Een licht in 1 kamer van de lichtunit kan opgebouwd zijn uit meerdere led lampen. Mocht er een aantal led lampen defect zijn, dan mag er maximaal 25% van de led lampen defect zijn.

Wanneer er sprake is van meer dan een kwart defecte LED's is dat inderdaad terecht afkeur. Dan komen we vervolgens bij de discussie of dit niet buitensporig snel is en of dit soort verlichting een langere levensduur zou moeten kunnen garanderen.

Een fabrikant van auto LED-verlichting meldt dat LED lampen tot 10.000 uur meegaan. Dan is het op basis van het aantal uren dagelijkse autogebruik voor u simpel uit te rekenen wat een redelijke verwachting is. Voor iemand die per dag 4 uur achter het stuur zit kom je op ongeveer maximaal 7 jaar uit. Het is in uw geval zéker snel te noemen maar of dit een geval is van buitensporig snel duf ik niet zo stellig te beweren.

Ik heb nog géén juridische uitspraken kunnen vinden omtrent de te verwachten levensduur maar misschien is het voor u het overwegen waard dit gebrek voor te leggen aan de Geschillencommissie. Een uitspraak zou weleens verhelderend kunnen zijn, óók voor wellicht toekomstige lotgenoten.