Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Olieverbruik Citroen C4 THP 155 EGS, aankoop nieuw in okt 2011.

Vraag gesteld door Rusha op 5 maart 2016

Reeds eerder heb ik dit probleem bij u aan de orde gesteld. Door de elektronisch gestuurde schakeling, heb ik maar weinig invloed op het toerental van de motor. Na mijn eerste weggewuifde klachten al bij de eerste grote beurt, is het olieverbruik nu bij een km-stand van 82000 toegenomen tot 1 liter op 4750 km (officieel door dealer vastgesteld). De motor heeft inmiddels 2 keer een door Citroen voorgeschreven spoeling gehad. Dit heeft niets opgelost.
Na wederom een endoscopisch onderzoek van de cilinders, stelt Citroen nu een vervanging van de motor door een revisiemotor voor en daarbij een kostenverdeling: 50% importeur, 25% dealer, 25% klant. Niettemin is het kostenplaatje aanzienlijk. Mijn 25% komt neer op € 1800 (incl btw).
Ik heb de volgende vragen:
1. Is een nieuwe motor noodzakelijk? Het forum van Tros/Radar meldt op 12-01-2016 een nieuw ontwikkelde methode dmv carbon-cleaning, waarbij waterstof via de luchtinlaat wordt aangezogen tijdens het draaien van de motor. Een dergelijke reiniging kost heel weinig geld en tijd. Of is mijn motor inmiddels te ver heen voor een dergelijke oplossing?
2. Uiteraard heb ik om een specificatie van het kostenplaatje gevraagd. Mijn aandeel is gespecificeerd en beval vnl. de onderdelen, incl de revisiemotor van € 1000. De compensatie van Citroen uit garantie/coulance is – ook na herhaald verzoek – niet gespecificeerd. Deze bedraagt ruim € 4150 (ex btw). Ik heb het boos vermoeden dat deze bestaan uit stelposten voor arbeidsloon. Mijn vraag is: hoeveel manuren mag het demonteren en later weer monteren van een motor kosten?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

De motor van uw Citroën C4 heeft een olieverbruik van 1 liter op 4750 km. Citroën heeft een onderzoek gedaan.

U vraagt nu of een nieuwe motor noodzakelijk is en hoeveel uren werk het is om een motor te vervangen.

Of het noodzakelijk is om de motor te vervangen kan ik vanaf hier niet zeggen, Citroën heeft de motor onderzocht en stelt vervanging voor, hieruit maak ik op dat repareren of reinigen geen optie meer is.

Om de motor van deze auto te vervangen zal alles bij elkaar ongeveer 20 uur werk noodzakelijk zijn. De € 1.000,- die u moet betalen zal 25% van de revisiemotor zijn.

Bij een vergoeding van 75% wordt er vanuit gegaan dat de levensduur van de motor meer dan 320.000 km is waarvan dus 25% reeds gebruikt is.