Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe zit het met tanken en garages als je op LPG rijdt?

Vraag gesteld door hallo paters op 8 februari 2016

Hallo,

Ik heb onlangs een auto gekocht met een LPG tank erin, hartstikke ideaal voor mij. Nu probeer ik op internet erachter te komen hoe het zit met tunnels en parkeergarages, waar je wel en niet mag rijden/parkeren. Maar er is nergens een overzicht of iets dergelijks te vinden. Iedereen roept maar wat en ik kan niets officieels vinden. Mijn eerste vraag is dus; waar mag je wel en niet rijden met een LPG G3 installatie en/of hoe kom ik daar achter?

Mijn andere vraag gaat over tanken. De LPG tank is in Duitsland erin gezet (door de vorige eigenaar) betekent dit dat er ook een andere aansluiting op zit? En in welke landen zijn er wel andere aansluitingen? Ook dit kan ik niet met zekerheid opmaken met de info die ik kan vinden op internet.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Algeheel verbod 
In Europa geldt geen algeheel verbod voor het parkeren van auto's met LPG-installatie in parkeergarages, maar u kunt toch beperkingen tegenkomen. In België bijvoorbeeld. Meestal wordt dan aangegeven dat een 'lpg-vignet' vereist is. Dit vignet kan alleen worden verkregen na keuring bij een van de Belgische keuringsstations. In Frankrijk geldt een inpandig parkeerverbod voor LPG-auto's zonder veiligheidsventiel. Kijk voor de regels per land in de ANWB Landeninformatie op anwb.nl.

In de meeste tunnels mag gewoon worden gereden met auto's die op LPG rijden.

Bovenstaand verkeersbord, dat we vaak bij de ingang van een tunnel zien, heeft betrekking op een verbod van transport van LPG in bulk door de tunnel. Auto's die op LPG rijden zijn toegestaan.

Waar in tunnels auto's met LPG-installatie niet zijn toegestaan, wordt dat aangegeven met onderstaand verkeersbord.

De Duplex tunnel (de A86 ten westen van Parijs) is bijvoorbeeld een tunnel die niet toegankelijk is voor auto's die zijn voorzien van een LPG-installatie. In treintunnels zoals de Tauernbahn (Autoschleuse) in Oostenrijk en de Kanaaltunnel tussen Frankrijk en Engeland worden LPG-auto's ook geweerd.


De aansluiting van uw LPG-tank is waarschijnlijk van het Duitse type. Daarvoor kunt u in Duitsland een verloopnippel kopen. Ook is het mogelijk de aansluiting bij een Nederlandse LPG-specialist te vervangen voor de hier gebruikelijke bajonetaansluiting. De Nederlandse bajonetaansluiting wordt op de vulpistolen in het buitenland nauwelijks gebruikt. Naast de zogenaamde Europa nippel (geschikt voor landen als België, Duisland, Engeland, Luxemburg) zijn er ook de Italië nippel (nodig in onder meer Frankrijk en Italië) en de Spanje nippel.