Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

fietsendrager op Nissan Micra wel of niet

Vraag gesteld door GeLuc op 24 augustus 2016

Beste,
Ik ben voornemens om een gebruikte Nissan Micra aan te schaffen een 1.2 met 80 pk. Tegenwoordig een 3-cylinder. De verkoper vertelt mij dat daar ( bouwjr 2013) geen trekhaak op mag of kan ivm met de BPM. Dit verhaal komt mij onwaarschijnlijk over. Als er naderhand na gebruik accesoires aan t voertuig toegevoegd worden heeft dat m.i. Geen invloed op een of andere belastingmaatregel. Dit komt bij mij ongeloofwaardig over. Het is niet de bedoeling om met de auto iets te trekken het is enkel bedoeld om een fietsendrager te monteren. De fietsen wegen samen nog geen 50 kg. Ik ben erg benieuwd naar uw antwoordt. Bij voorbaat dank voor uw medewerking,
Met vriendelijke geoeten,
GW

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw vraag gaat over de Nissan Micra waar u graag uw fietsen mee wilt vervoeren.

Het komt vaker voor dat compacte zuinige auto's geen opgave hebben van een toegestane aanhangwagenmassa. Er mag dan niets getrokken worden en is er in veel gevallen zélfs geen trekhaak beschikbaar. Het heeft niets te maken met de BPM waar u op doelt. Het heeft meer te maken met het feit dat de fabrikanten klein, schoon en compact niet associëren met het trekken van een aanhanger of caravan. Alles in het teken van een lage co2 (waar de BPM weer wel aan gerelateerd is) en in dat plaatje past een aanhanger of caravan dan niet. Een uitzondering voor een fietsdrager wordt er formeel dan ook niet gemaakt. In de praktijk echter wel.

De hybride Toyota Prius is misschien wel het bekendste voorbeeld. Mag niks trekken maar kom je tóch veelvuldig tegen met fietsen op de kogel. Een constructie special hiervoor bedacht. Ook voor de betreffende Micra bestaat zoiets zodat u tóch op pad kunt. Een speciale steun met kogel waar je géén aanhanger op kunt aanhaken maar wel een fietsdrager.