Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

auobanden: verlaging v naar h snelheid

Vraag gesteld door peter paardenman op 21 april 2016

ik heb nu banden met een indicatie tot 240 km =V, ik rijd maximaal 150km in de BRD. ik wil een goedkopere band met bv H= max 210 km. kan dat probleemloos voor de auto (Mazda CX 5)?

Antwoord van Menno

Antwoord van Menno

ANWB Expert

Banden met een lagere snelheidscodering dan voor de auto voorgeschreven zijn niet toegestaan. Er is wel een uitzondering voor winterbanden, all seasonbanden en terreinbanden. Als er een "M&S" keurmerk op dit soort banden voor speciale toepassingen staat mag er wel een lagere snelheidscodering worden gemonteerd. U dient dan een sticker in het gezichtsveld van de bestuurder te plakken die wijst op de lagere maximumsnelheid van de gemonteerde banden. Bij sommige moderne auto's kan ook via de boardcomputer de waarschuwing getoond worden en kan de snelheidsbegrenzer ingesteld worden op de maximaal toegelaten snelheid van de banden.

Goed, tot zover de wettelijke regeling maar u vraagt niet zozeer of het mag maar of het kan. Geen van de CX-5 productiemodellen kan 210 km/h halen, de snelste kan 204. Een H band met de juiste specificaties (loadindex, bandenmaat) zou dus volstaan. In Nederland is er verder geen controle (ook niet bij de APK) of er één van de toegelaten (opgenomen in de typegoedkeuring van de auto) bandenmaten/snelheidscoderingen is gemonteerd. In Duitsland is die controle er wel maar voor Duitse auto's zijn de voorgeschreven bandenmaten dan ook opgenomen op het kentekenbewijs.

Als u ons zou vragen wat we adviseren dan is het antwoord, een V-band. Nu vraagt u ons of u problemen kunt verwachten na de montage van een H-band op uw auto. Het antwoord is nee.