Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zomerbanden 16 inch vervangen voor winterbanden 15 inch

Vraag gesteld door YRN op 7 november 2017

Goedemorgen,

Ik had een offerte opgevraagd voor het plaatsen van winterbanden onder onze auto, en had mijn banden maat opgegeven; 185/55 R16, en kreeg een offerte terug voor banden met de maat 185/60 R15.
De garage gaf aan dat de 16 inch banden een stuk duurder waren, en dat de R15 qua prijs/kwaliteit beter zijn?
Kan iemand mij uitleggen wat het verschil zal zijn als wij de 15 inch band nemen in plaats van de 16 inch?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt naar het verschil tussen 16 en 15 inch banden.

Vermoedelijk is de offerte op basis van complete wielen. Een 15 inch band gaat immers nooit passen op de bestaande 16 inch velg.

Wanneer er sprake is van 4 winterwielen met een afwijkende maatvoering kan er inderdaad een voordeel zijn. In veel gevallen wordt er dan ook voor een smallere band gekozen, omdat deze onder winterse gladde of natte omstandigheden ook meer grip biedt. In uw geval blijft de breedte (185mm) echter gelijk en zit dáár dus niet het voordeel.

Er is wel sprake van een andere hoogte/breedte verhouding (60) om het complete wiel wel nagenoeg dezelfde afrolomtrek te geven als de oorspronkelijke zomerwielen. Daardoor heeft deze winterband als voordeel een hogere wang (zijkant van de band) en maakt deze daardoor een fractie comfortabeler. Het voornaamste voordeel zal vermoedelijk wel een scherpere prijs zijn en biedt deze keuze feitelijk geen nadeel. Behalve dat een kleinere velg met hogere band er een fractie minder sportief uitziet.

 


***

 

 

 

Reactie van YRN:
Dag Jos,

 

 

Bedankt voor je uitleg, dit is helder.
Je geeft zelf aan dat als je voor een smallere band zou kiezen, deze dus meer veiligheid bied dan een brede band? En is dit onder elke omstandigheden?

 


***

 

 

 

Reactie van Jos van der Drift:

 

 

Het voordeel van een smalle band moet u zien in een situatie wanneer er sprake is van minder grip. Zoals bij een besneeuwde ondergrond of nat en glad wegdek. Een smalle band heeft meer druk per vierkante centimeter en zal daardoor onder die omstandigheden een beter wegcontact hebben. Een brede band is weer in het voordeel bij een droge en schone ondergrond. Vandaar dat er bij winterwielen vaak bewust van de oorspronkelijke maat wordt afgeweken, om met een smallere maat nóg meer profijt te hebben van winterbanden.

 


***

 

 

 

Reactie van YRN:

 

 

Dag Jos,
Wat zou dan het beste formaat zijn, voor de winterbanden van onze auto?

 


***

 

 

 

Reactie van Jos van der Drift:

 

 

De voorgestelde bandenmaat is prima. Van 16 naar 15'' biedt niet de mogelijkheid om naar een nóg smallere maat te gaan. Dat is in dit geval ook niet echt nodig omdat een breedte van 185 al heel bescheiden is.

Ik weet niet of de keuze voor winterbanden ook specifiek te maken heeft met wintersportactiviteiten.

Wanneer het u gaat om gematigde winterse omstandigheden, zou u nog kunnen overwegen all seasonbanden aan te schaffen. Een goede all season heeft voor gematigd winters weer prima eigenschappen, met amper concessies bij zomerse temperaturen. U kunt dan kiezen voor de huidige wielen en bandenmaat en hoeft dus niet tussentijds steeds te wisselen.

Voor de beste all seasonband adviseer ik u de Michelin CrossClimate die ook in de betreffende maat leverbaar is.

 


***

 

 

 

Reactie van hakrol:

 

 

beste lezers.
Ik heb een technische vraag, mag en kan ik nieuwe banden maat 215/65 R16 plaatsen op velgen waarop 215/60 R16 gezeten heeft?
Begrijp ik uit bovenstaande dat mijn trekkracht iets zal afnemen, snelheid aangegeven door teller iets hoger komt bij de werkelijke snelheid, en dat uitwisselen dus wel kan?

 


***

 

 

 

Reactie van Erik Jan de Jong:

 

 

@hakrol:

Als u bandenmaat 215/65R16 gebruikt in plaats van 215/60R16 dan wordt de diameter 3%groter. De snelheidsmeter gaat 3% minder aangeven, de trekkracht iets minder ten opzichte van het origineel.

Ons advies is om de afwijking niet groter te laten zijn dan 1,5%groter, en 2,0% kleiner dan het origineel.