Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Wat als er alleen nog E10 beschikbaar is

Vraag gesteld door AvensisEd op 2 november 2018

Hallo, ik heb een Toyota Avensis uit 2005, volledige beschrijving: Avensis 2.0 liter met het type motor 1AZ - FSE - Kilometerstand 150000 km
Ik zie nu dat de benzine Euro 95 vervangen gaat worden door een E10 variant, deze schijn ik niet te mogen tanken met mijn motortype 1AZ - FSE. Dit staat op de internetpagina E10 check - https://www.e10check.nl/auto/toyota/ Mijn vraag is wat kan/moet ik gaan tanken en weet u per wanneer dit gaat gebeuren? Shell geeft geen concrete info en mijn dealer zegt dat het 'voorlopig' alleen de labels op de pompen zijn waar het om gaat. Even een andere auto kopen zit er voor mij niet in, mede door een handicap en de noodzakelijke ruimte voor mijn rolstoel (stationwagon) Bijkomende gedachte is: gaat mijn motor echt stuk? Met dank voor uw advies!

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt wat u moet tanken wanneer er alléén nog maar E10 benzine beschikbaar is. Uw auto is daar niet voor geschikt.

E10 is op sommige plekken al verkrijgbaar maar het is de bedoeling dat er in Nederland een verplichting zal komen. Dat houdt in dat tankstations verplicht E10 moeten aanbieden. Het tijdspad voor die verplichting is nog niet helemaal uitgestippeld maar de staatssecretaris heeft recent uitgesproken dat dit voor 2020 zal zijn.

Zoals het er nu naar uit ziet zal de verplichting in Nederland niet inhouden dat Euro95 vervangen wordt door E10 maar mogen Euro95 (de huidige E5) en E10 naast elkaar worden aangeboden. Dat het mag wil natuurlijk nog niet zeggen dat het ook gaat gebeuren. De meeste tankstations hebben 2 ondergrondse opslagtanks voor benzine’s, nu vaak één voor euro 95 en één voor een Premium Brandstof met octaangetal 98. Een extra opslagtank plaatsen is behoorlijk prijzig en zeker niet alle tankstations zullen die investering kunnen of willen doen. Dan wordt het kiezen of ze naast E10, een premium brandstof SUPERPLUS 98 (E5) of euro95 (E5) willen aanbieden.

U hoeft niet bang te zijn dat er voor uw auto geen geschikte brandstof meer zal zijn. Maar tegen die tijd vermijd u de slang met het etiket E10 en pakt u dus de slang met E5. Dat alternatief zall er altijd zijn. E10 komt er dus bij en niet ter vervanging van E5.***

Reactie van AvensisEd:

Geachte heer van der Drift, beste Jos,
Hartelijk dank voor de snelle toelichting, dit geeft mij veel rust.
Fijn om te weten dat er toch een alternatief is; de E5 benzine. Wellicht hebben andere lezers hier ook iets aan, super! Nogmaals dank.