Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Snelheid op in/uitvoegstrook bij 100 km op snelweg

Vraag gesteld door Arine op 3 maart 2018

Als ik op de in/uitvoeg strook rijdop A12 ri A30 en er mag via matrix borden aangegeven 100km gereden worden op de A12. Boven de in/uitvoegstrook staat niets.Hoe hard mag ik dan? Ik vind dit verwarrend en denk dat ik harder mag. Tuurlijk pas ik mij aan aan de omstandigheden. En ik rijd ook gewoon 100 km.

Antwoord van Cathy

Antwoord van Cathy

ANWB Expert

U vraagt hoe hard u mag rijden als de matrixborden boven de hoofdrijbaan 100km/uur aangeven maar boven de invoeg- of uitvoegstrook niets staat aangegeven.

Als ik uw vraag goed begrijp bedoelt u bovenstaande situatie.

Op dit stuk van de A12 geldt een maximum snelheid van 130km/uur tenzij anders aangegeven. In de spits staan de matrixborden op 100km/uur en is de spitsstrook meestal open. Op de afrit geldt dezelfde snelheid als aangegeven op de hoofdrijbaan. Dit is de laagst aangegeven snelheid, in dit geval dus 100km/uur. Staan de matrixborden pas na de afrit op 100km/uur dan geldt dit niet op de afrit en mag u op deze specifieke afrit dus 130km/uur rijden.

Als er een matrixbord boven de afrit is met afwijkende snelheid ten op zichte van de matrixborden op de hoofdrijbaan, dan moet u zich houden aan de aangegeven snelheid boven de afrit.