Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mijn volvo V40 1.9d uit 2003 houdt sinds kort in en maakt dan een schurend, schrapend geluid. Hij stoot op dat moment ook zwarte rook uit.

Vraag gesteld door Hans222 op 12 juli 2016

De turbodrukregelaar is door de garage vervangen, maar daarmee zijn de klachten niet weg. Als de auto helling/viaduct op rijdt, rookt hij meer. Overigens is een maand geleden de onderste turboslang ( die gescheurd was ) vervangen.
Rara.. waar zit het probleem ?
Denk zelf aan luchtinlaat/egr klep, maar hoop op expertise/ervaringsantwoord.

Mvg,

Hans

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U bericht over een een inhoudende en rokende Volvo V40 1.9 D.

Een gescheurde turboslang wil inderdaad nog weleens voorkomen. Maar veel soortgelijke problemen zijn inderdaad EGR gerelateerd en lijkt het me logisch daar aandacht aan te besteden. Een verstopte of inwendig defecte EGR klep wil nog weleens voorkomen. De luchtmassameter kan ook voor soortgelijke problemen zorgen hoewel het omschreven bijgeluid niet helemaal te plaatsen valt

U zou nog kunnen overwegen een diesel diagnose specialist de opdracht te geven de oorzaak te achterhalen. Vaak weet een gespecialiseerd bedrijf wat efficiënter de oorzaak bloot te leggen.***

Reactie van Hans222:

Dank voor uw antwoord. IK zal met deze kennis opnieuw de garage bezoeken. De garage meldde overigens dat een luchtmassameter wel of niet werkt en niet soms wel en soms niet. Uitlezen leverde niets op. Opvallend is wel dat bij stevig rijden op toeren met warme motor de prestaties gewoon goed zijn, alleen dan is daar ineens weer dat moment van inhouden en 1 seconde later zwarte rook. ( en het schraapgeluid dat links voor , bestuurderszijde toch uit de buurt van de turbo lijkt te komen.