Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mazda CX5 klimaat controle afwijking

Vraag gesteld door PvanW op 6 november 2018

Het betreft een Mazda CX-5 GT-M van eind 2015 (1e eigenaar).
Deze heeft automatische klimaat controle.

Bij een ingestelde automatische temperatuur van 21℃ wordt de binnen temperatuur ca 25℃ bij een buiten temperatuur van b.v. 26-28℃. (terwijl de ventilator op laag volume uitblaast).
De AIRCO lijkt goed te werken (kan handmatig zeer koud: 8C)

De dealer (Mazda Kolenaar Hengelo) heeft er meerdere keren naar gekeken en bovenstaande bevestigd. Er zijn geen foutmeldingen in het computersysteem geconstateerd. De garage stelt dat zij soortgelijke temperaturen gemeten hebben bij een soortgelijk model en dat dit daarom normaal gedrag is.

Ik verwacht, van een automatische klimaat controle systeem met 0.5℃ instel mogelijkheid, dat de temperatuur binnen een tolerantie van ca 1℃ zou moeten zijn.

Met het oog op de aflopende garantie termijn (eind 2018) en een eventuele in gebrekestelling, gaarne uw mening over de tolerantie van een automatische klimaat controle systeem.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

De temperatuur die u instelt op de climate control in uw Mazda CX5 komt niet overeen met de temperatuur in de auto.

Uw dealer heeft dit gecontroleerd en vastgesteld dat dit inderdaad het geval is maar dat dit een producteigenschap betreft.

Dit komt veel voor met auto's met climate control. Waar het om gaat is dat u in kleine stappen een redelijk stabiele temperatuur kunt instellen die voor u aangenaam is.

Wat de temperatuur in de auto wordt is tevens afhankelijk van de plaats waar u meet en waar de sensoren in de auto geplaatst zijn.

Het gaat dus niet zo zeer om de temperatuur die u meet maar of u het aangenaam vindt in de auto.

Voorwaarde is wel dat u de auto koeler kunt krijgen door de temperatuur bijvoorbeeld op 18 of 19 graden in te stellen.

Als u door de instelling lager te zetten een aangename, stabiele temperatuur kunt instellen werkt het systeem op zich goed. Dat de insteltemperatuur en de gemeten temperatuur niet overeenkomt blijkt een producteigenschap te zijn.