Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kwik-Fit doet verkeerde olie mijn Cooper S

Vraag gesteld door Hydrogen op 15 juni 2015

Bij een kleine beurt is niet de voorgeschreven olie toegepast: 5W40 Mobil 3000.
BMW schrijft voor: 0W30 BMW olie, wat de herkomst ook moge zijn.
Auto: Cooper S 2006 met compressor, 81.000 km, 1e eigenaar. Altijd BMW onderhoud. Nu niet vanwege de kosten.
Ik ben dus van 0W30 naar 5W40 gegaan. Lijkt me niet ideaal. Heb hier over geklaagd bij Kwik-Fit maar krijg een ontwijkend antwoord van het hoofdkantoor.
Kan ik of moet ik hier een zaak van maken?
René.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Misschien kunt u voor de volledigheid aangeven of dit de Cooper R53 of R56 betreft en het aantal pk's of kW. Dat is wel van belang voor de in de specificaties genoemde oliesoorten.***

Reactie van Hydrogen:

R53 170 PK, alles standaard. Dus model 2006.

Verduidelijking van de vraag: kan het kwaad of niet in mijn type motor?
Zo ja, dan maak ik er een zaak van. Of is het onduidelijk of mijn type motor daar bijv. een verkorte levensduur van krijgt. Waarom doet Kwik-Fit daar niet de juiste olie in (ik weet het antwoord: ze hebben liever zo weing mogelijk oliesoorten op voorraad, one size fits all). Dat is in tegenspraak met: 'we doen er de olie in die er in hoort'.
Ze houden de klant voor de gek en zeggen ook nog dat het wel is voorgeschreven.
Waarom doen ze dat?
De vraag blijft: lijd ik hierdoor schade?
Ik voel er niets voor om dit soort praktijken goed te praten cq. te accepteren.
Misschien dat u uw antwoord wat nauwkeuriger kunt formuleren.
Ik heb ook gekeken naar de Mobil en Shell recommendatie chart voor mijn motor en daar komt geen 5W40 in voor. Maar het zit er nu wel in.
Dank u voor uw tijd.***

Reactie van Jos van der Drift:

Volgens onze info wordt voor de betreffende Cooper S 0W40 en 5W30 als oliesoort voorgeschreven. We zien echter dat veel dealers uiteindelijk van de 5W30 overgegaan zijn naar de 0W30. Bij de R56 Cooper komen we meer oliesoorten tegen waaronder óók de 5W40. Misschien dat de oliespecificaties van het verkeerde type Cooper S gebruikt zijn.***

Reactie van Jos van der Drift:

Het is wat mij betreft niet aannemelijk dat deze olie per definitie schadelijk is voor de duurzaamheid en betrouwbaarheid van de motor. Maar wanneer een andere olie wordt voorgeschreven, hoort het er dus gewoon niet in. U heeft dus alle reden er op te staan de voorgeschreven olie in het carter te krijgen. Uw motivatie moet ook zijn dat wanneer er ooit iets motorisch gebeurt, u het gebruik van verkeerde olie als oorzaak wilt uitsluiten. Uiteindelijk heeft de fabrikant niet voor niets oliespecificaties voor deze auto bedacht.