Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Krakende / klikkende koppeling / koppelingspedaal

Vraag gesteld door LvdS1 op 20 augustus 2018

Beste forum-leden,

Opeens maakt mijn koppeling / het koppelingspedaal bij indrukken en loslaten een krakend / klikkend geluid. Het geluid is eigenlijk identiek als op onderstaande filmpje welke ik na googlen tegenkwam, met als enige verschil dat het geluid hier meer bij de pedalen vandaan lijkt te komen en je het bij mij pas goed hoort met de motorkap open (maar dat ligt wellicht meer aan verschil in geluidsisolatie).

https://youtu.be/rhli-ryo2f4

Het gaat om een Mini Cooper uit 2005. De auto schakelt nog net zo soepel als zonder geluidje. Circa 5,000km geleden is de koppeling (koppelingsplaat, drukgroep en druklager) vervangen dus dit zou het eigenlijk niet mogen zijn.

Iemand een idee wat het geluidje zou kunnen zijn? Klinkt dit meer als een onderdeel dat een keer ingevet / inge-olied dient te worden en is hier gewoon mee door te rijden, of klinkt het als iets dat beter snel nagekeken dient te worden?

Alvast bedankt en groet,
Laurens

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Heb zelf ook nog even verder gezocht en ik zou zelf m'n geld inzetten op de koppelingscilinder als oorzaak van het geluid. Er vanuitgaande dat dit het zou zijn: (i) is een snelle reparatie / vervanging hier noodzakelijk en (ii) is dit over het algemeen een duur grapje of valt dat wel mee?

Alvast bedankt en groet,
Laurens***

Reactie van Leo Ruijgrok:

Het koppelingspedaal van uw Mini maakt een krakend geluid.

Het geluid wat te horen is op het filmpje is niet alarmerend. Het eerste waar ik aan denk is een gebrek aan smering van het draaipunt van het pedaal. Mogelijk snel op te lossen met een beetje WD40 of teflon-spray.

U geeft aan dat de koppeling 5.000 km geleden vervangen is. Ik zou even teruggaan naar de garage die de koppeling vervangen heeft om dit probleempje te laten oplossen.