Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

In Brussel is mijn auto ten onrechte weggesleept.

Vraag gesteld door Rokus Weijler op 6 juli 2017

Mijn dochter woont in Brussel. Geen parkeerplekken voor de deur. Zoals gebruikelijk parkeer ik buiten de wijk op een brede strook tussen 2 tweebaanswegen, waar al veel auto's geparkeerd staan. Ook van mensen die vanuit de hun auto handel drijven. Of daar zelfs wonen in hun stationwagens. Aan de linkerkant staan hier en daar kleine borden (zo groot als borden in Nld met de mededeling 'vloer is nat'.) Daar mag je niet parkeren vanaf 2 juli t/m 20 augustus. Die plekken zijn ook leeg. Voor de rest staan er overal auto's geparkeerd. Ik meen dat deze borden door vaste gebruikers zijn neergezet. Op zondag 2 juli ga ik 's middags nog een keer controleren of alles in orde is met mijn auto. Ik ben ingebouwd door allerlei andere wagens, kan niet eens weg, maar hoeft ook niet, want ik vertrek pas dinsdagmorgen. Dinsdagmorgen 8.00 breng ik alvast spullen naar mijn auto. Blijkt die weg te zijn. Er staan op die plek nog wel links en rechts auto's. Grootste deel van het terrein is echter wel leeg. Politieauto rijdt daar. Gevraagd waar mijn auto is. Agent vertelt dat alleen de middelste auto's weggesleept zijn, ik stond volgens hem juist geparkeerd. Bij navraag blijkt mijn auto weggesleept te zijn. Ik moet 2x naar een loods in de buitenwijk, eerst om autopapieren op te halen, daarna de auto zelf. Medewerker weet niet wanneer mijn auto weggesleept is, wel dat er op 2 juli om 08.10 een telefoontje van de politie naar het bedrijf kwam. Terwijl ik dezelfde dag dus nog 's middags naar mijn auto ben geweest. Niets wees op een wegsleepregeling. Ik moest 288,00 betalen, en krijg nog een boete thuis gestuurd. Aan het einde van de dag eindelijk van de politie gehoord wat de reden is van ontruiming van het plein: er wordt volgende week een kermis gebouwd. Nergens stond dat aangegeven en mijn dochter die daar dagelijks op de fiets passeert, wist ook nergens van. Mijn vraag is nu: mag dit zomaar? Kan ik nog wat inbrengen tegen deze actie van de politie en wat? Hoe moet ik dit aanpakken? Ik ervaar dit als zeer onrechtvaardig. Ook was ik op zondag 2 juli ingebouwd, ik had niet eens kunnen wegrijden. Graag advies.

Antwoord van Cathy

Antwoord van Cathy

ANWB Expert

Uw auto is weggesleept in Brussel. U hebt kosten moeten maken om de auto terug te krijgen en u krijgt ook nog een boete.

Indien u de boete ontvangen heeft, kunt u bezwaar maken. Het is daarbij belangrijk om bewijs mee te leveren. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een getuigenverklaring van uw dochter en eventueel foto's van hoe u geparkeerd stond en waar de kermis nu is.

Op de boete staat aangegeven hoe u uw bezwaar kunt indienen.

Aanvullende informatie over buitenlandse boetes vindt u op onze website.