Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe verkoopbaar is een auto met het stuur rechts in Nederland t.o.v dezelfde auto met het stuur links

Vraag gesteld door C.Adam op 1 september 2017

Beste ANWB,

Graag wil ik informeren naar jullie mening voor de verwachtingen (qua prijs en verkoopbaarheid) om een auto met het stuur rechts te verkopen via de ANWB verkoop service.

Ik kan nl een auto uit Engeland meenemen als deel van de verhuizing en importeren bij de RDW.

Echter weet ik niet, wanneer de tijd daar is om de auto te gaan verkopen (tenminste een jaar na succesvolle invoering bij de RDW), of er überhaupt nog wat voor de auto te krijgen is t.o.v. dezelfde auto met het stuur links. Wat is jullie mening hierover?

(Ik heb de verkoop tool op de ANWB website gebruikt voor dezelfde auto met het stuur links dus ik weet wat die auto ongeveer waard kan zijn.)

Het gaat om een ouder type Mercedes SLK 320 uit 2002.

Hartelijk dank voor jullie hulp. Het is zeer gewaardeerd.
Mvg,

C. Adam.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt wat een auto met het stuur aan de rechterkant in Nederland minder waard is dan dezelfde auto met het stuur links.

De waarde van een auto wordt bepaald door vraag en aanbod. Er is weinig tot geen vraag naar rechtsgestuurde auto's in Nederland, dus rekent u op een fors lagere prijs. Het blijft speculeren, maar gaat u uit van de helft van de waarde van een linksgestuurde auto.

Voor wie juist op zoek is naar een Mercedes SLK uit 2002 met Nederlands kenteken en het stuur rechts, kan dit net een schot in de roos zijn. Er is namelijk ook weinig tot geen aanbod. Iemand die precies deze auto zoekt zal er misschien wel een 'normaal' bedrag voor willen betalen. De koper en verkoper moeten elkaar dan wel kunnen vinden, vraag en aanbod moet bij elkaar komen, en dat toevallig ook nog op hetzelfde moment: een lot uit de loterij.

De kans is groter dat u een koper vindt die wel een leuke SLK wil rijden, het rechtse stuur op de koop toe neemt, maar wel voor een lagere prijs.