Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Als ik mijn auto middels een contract uitleen aan één iemand, wat is dan een redelijke kilometerprijs? Brandstofkosten inbegrepen.

Vraag gesteld door joseestienen op 10 juli 2017

Let op: het gaat niet om algemene verhuur, maar uitlenen aan één persoon (deelauto)

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over een redelijke vergoeding bij het uitlenen van een auto. Dat is natuurlijk afhankelijk van wélke auto.

U kunt onze rekentool Autokosten op anwb.nl gebruiken. Die berekent de kosten per kilometer inclusief brandstof. In ieder geval alle variabele kosten zijn van toepassing bij uitlenen/delen. Die kunt u dus in ieder geval rekenen. Daarin zit ook de brandstof en de variabele afschrijving (waardevermindering door oplopen kilometerstand).

Over de vaste kosten valt te twisten; dat zijn kosten die u ook had gehad als u de auto niet had uitgeleend. Aan de andere kant kan de persoon die uw auto leent wel over de auto beschikken. In ieder geval de verzekeringspremie zou ik meenemen in de vergoeding. Motorrijtuigenbelasting en vaste afschrijving (waardevermindering door het ouder worden van de auto) zijn geen kosten die in direct verband staan met uitlenen, maar die mag u wel rekenen.