Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

A en B merk banden

Vraag gesteld door RCS op 5 december 2017

In heel veel publicaties wordt gesproken over A en B merk banden. Gezien een lopende discussie over de aanschaf van nieuwe banden kan niemand mij vertellen wat de definitie is van een A of B merk. Wie bepaalt dat een band A of B merk is. Waar kan ik eenduidig een overzicht vinden van A en B merk banden. De reguliere wederverkopers hebben op hun site allemaal verschillende merken staan die in hun ogen A of B merk zijn, daar kom je dus ook niet verder mee. Dus ANWB, ik hoop dat u duidelijkheid kan verschaffen. Alvast bedankt.

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over bandenmerken.

Zoals bij vrijwel elk product zijn er ook bij banden premium merken (ook wel A-merken genoemd) en niet-premium merken.

Of een merk als premium gezien wordt, hangt in de eerste instantie af van de inspanningen van de product- en vooral marketingafdelingen van de merken. Vaak is het een bewuste keus die een fabrikant maakt.

Bij bandenmerken is Kleber een goed voorbeeld van een merk dat door de marketeers juist niet wordt neergezet als premium, maar de prijs bovenaan heeft staan in de marketingmix. Het merk is eigendom van Michelin, de band wordt daar ook geproduceerd. De zogenaamde budgetmerken hoeven niet onder te doen in kwaliteit. De Kleber wordt duidelijk onder premiummerk Michelin gepositioneerd, zodat elk merk een eigen doelgroep aanspreekt. Dat geeft de fabrikant kansen op een groter marktaandeel. Good-Year doet hetzelfde met het merk Esa-Tecar.

Wat ik wel B-merken noem zijn bandenmerken die in tests nooit beter dan matig of zelfs slecht scoren. Vooral een goede grip op nat wegdek schijnt een moeilijk te realiseren eigenschap te zijn als de band daarnaast ook goedkoop moet worden gefabriceerd.

Persoonlijk zou ik niet zozeer afgaan op de reputatie van een merk, maar op de kwaliteit en de prijs van het product. Onze bandentests zijn daarvoor onmisbaar. Zo ziet u bijvoorbeeld dat de Esa-Tecar en de Kleber in de meest recente winterbandentest beter scoren dan de premium Good-Year en Michelin...

***

Reactie van RCS:

Erik Jan, je geeft aan dat het "in eerste instantie" af hangt van de inspanningen van de fabrikanten. Het is dus eigenlijk een verzonnen lijst door de fabrikanten. Wellicht hier en daar onderbouwd door de testen maar nochtans zonder ook maar enige onderbouwing door een onafhankelijke instantie die aangeeft wat de A en B merken zijn. Wanneer ik de testen doorneem dan zijn er ook zeker banden bij die absoluut voldoen maar door de "grote" fabrikanten dus niet als A merk erkent worden. Dus als gebruiker kan ik beter de testen bekijken en op basis van die testen tot een keus komen. Het kijken naar A of B merk is dus eigenlijk een wassen neus. Belangrijker zijn de testen voor zomer en winterbanden.