Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

reparatie airco

Vraag gesteld door Fritsche op 24 oktober 2018

Beste expert, in juni dit jaar is er een lekkage in mijn airco geconstateerd. De condensor bleek kapot te zijn. Deze is toen vervangen (kosten €450). Twee maanden later, bij een grote beurt van de auto, bleek de airco weer lek te zijn. Ditmaal moest de compressor vervangen worden (a €900). Zelf gebruik ik de airco niet. Ik vind het dus een flink bedrag dat ik zou moeten betalen voor iets dat ik niet gebruik. De garage gaf echter aan dat de airco gemaakt moest worden omdat dit anders een defect aan mijn auto zou kunnen veroorzaken. Klopt dit?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over twee defecten aan de airco.

Er is mogelijk een verband tussen de lekkende condensor en het defect aan de compressor. Te weinig koudemiddel door bijvoorbeeld een lekkende condensor kan de compressor beschadigen door te weinig smering. Het een kan dus het gevolg zijn van het andere gebrek.

Wellicht is het advies van de garage ook op basis van het voorkomen van nóg meer schade aan de compressor. Deze zou kunnen vastlopen met vervelende gevolgen. Wanneer u de airco helemaal nooit gebruikt zou u kunnen vragen of de garage in staat is een aandrijfriem te plaatsen die de compressor niet aandrijft. Dan loopt u geen risico op schade. Maar wat ons betreft krijgt een goed werkende airco toch de voorkeur. Niet alleen bij zomerse temperaturen maar ook om beslagen ramen heel snel schoon te krijgen. Die functie heeft een airco ook.