Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Reactie op lagere buitentemperatuur van stabilisatorrubbers Nissan Micra

Vraag gesteld door Gerard01 op 27 november 2016

Eigenaar van een Nissan Micra CVT van 2013. Zodra het lager dan 6 graden wordt gaan de rubbers van mijn stabilisatorstang bij het veren (bv bij verkeerdrempels)geluid maken. Tijdens de garantie periode zijn de rubbers 2x vervangen de afgelopen jaren, door een Nissan dealer. Nu het weer kouder is geworden is het geluid weer terug. Volgens de Nissan garage kan het geen kwaad maar is het wel een vervelend geluid. Klopt dit?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over het krakende bijgeluid bij het inveren van uw Nissan Micra.

Het is een overduidelijke omschrijving van krakende stabilisatorrubbers. Tot twee keer toe is uw dealer op vervanging overgegaan wat feitelijk ook meestal de beste oplossing blijkt. Alleen in uw geval blijft het bijgeluid onder bepaalde omstandigheden steeds weer de kop op te steken.

Ik kan inderdaad zoals de dealer aangeeft bevestigen dat het bijgeluid geen kwaad kan. De draaiende beweging die de stabilisator stang maakt in het rubber levert een bepaalde weerstand op met het krakende geluid als gevolg. Het geluid klinkt vervelend en misschien zelfs verontrustend, maar is zoals gezegd verre van onveilig. De oplossing is derhalve best lastig. Een derde set rubbers lijkt me op voorhand een nutteloze ingreep. Rubbers en stang invetten is vaak maar een tijdelijke oplossing. Ik vrees dat het verschijnsel bij wat forser inveren onder wat koudere omstandigheden onoverkomelijk is en u het geluid onder die specifieke omstandigheden 'n beetje voor lief moet nemen.