Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Melding roetfilter aan en uit

Vraag gesteld door JanWicher op 18 augustus 2017

Vlak voor mijn vakantie ging mijn Fiat Ducato (09-2011, 230.000 km) plotseling in de noodloop. De wegenwacht constateerde op basis van de foutcode dat de oorzaak een vol roetfilter was. Dit werd later door de garage bevestigd. Daar is het filter geregenereerd, waarop we alsnog op vakantie zijn gegaan. Op advies van de garage hebben we de motor zoveel mogelijk boven de 2500 rpm laten lopen.

Na ca. 500 km kwam de melding weer (met noodloop) en hebben we contact opgenomen met steunpunt Lyon, waarna wij naar een hen goed bekende garage zijn gedirigeerd. Ook zij constateerden een vol roetfilter, dat vervangen zou moeten worden.
Na veel zoeken (dank aan de Alarmcentrale) bleek dat het filter alleen in Italie beschikbaar was, maar dat de levertijd zodanig was dat vervanging in Frankrijk niet mogelijk was.
Op de dag dat dit duidelijk werd bleek de melding echter verdwenen en liep de motor weer als voorheen, waarna we de vakantie (Pyreneeen) hebben voortgezet.
Hierna is de motor nog 3 maal in noodloop gevallen en weer spontaan hersteld (waarschuwing verdwenen, geen noodloop). Globaal iedere keer 500 km OK, 500 km noodloop. Iedere keer op (voor mij) onverklaarbare momenten: noodloop tijdens een lange trip op de autoweg, herstel na een aantal korte tripjes.

Ik twijfel er daardoor aan of het wel het roetfilter is dat de problemen geeft (misschien wishfull thinking want het is een heel dure reparatie). Zou het ook wat anders kunnen zijn, b.v. een probleem met sensoren ?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U geeft melding van een storing aan de uitlaatgas-nabehandeling van uw Fiat Ducato. De auto gaat elke 500 kilometer in noodloop maar de oorzaak is nog onduidelijk. Er zijn er vele mogelijk.

Ik denk dat u het beste af bent bij een diesel specialist, die vakkundig en systematisch diagnose kan stellen.***

Reactie van JanWicher:

Prima advies !
Twee dealers hadden als enige remedie een nieuw roetfilter, de specialist constateerde dat een van de segmenten onherstelbaar was los geraakt. Nieuw binnenwerk en klaar voor de helft van de geschatte prijs van de dealers.