Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kogeldruk C5 Aircross

Vraag gesteld door Evanne op 2 december 2018

Al jaren rijden wij, zeer tevreden met een combinatie, Citroen Xantia en een Eriba Touring.
De Xantia heeft een trekkracht van 1500 kg. en een kogeldruk van 85 kg.
De Eriba Touring heeft een verzwaarde as, met een totaal gewicht van 1200 kg, en een aanbevolen kogeldruk van 75 kg.
Dit is jaren geleden door de ANWB bekeken, en beoordeeld als een prima combinatie.
Wij willen de Xantia gaan vervangen door een Citroen C5 Aircross. Kort geleden hebben wij daar de technische specificatie van ontvangen. Inmiddels hebben wij ook het ANWB-testrapport gelezen. Op de ANWB caravantrekker is deze auto nog niet ingevoerd. Uit de technische specificaties van Citroen, blijkt dat de benzine uitvoering van 180 Pk. een trekkracht heeft van 1500 kg. en een kogeldruk van 64 kg. De trekkracht is goed maar de kogeldruk is aanzienlijk lager dan van de Xantia. De caravanleverancier raadt deze auto, voor gebruik met de genoemde Eriba Triton af. Het advies is om niet beneden de 75 kg. kogeldruk te gaan.
Op internet staan adviezen, om aan dit probleem voorbij te gaan. Wel met de waarschuwing dat 75 kg. kogeldruk 11 kg. te veel is voor de C5 Aircross.

Concrete vraag: is de C5 Aircross wel of niet geschikt voor het trekken van een middelzware caravan. Of is er een andere oplossing te bedenken? Een optie is, binnen de Franse auto`s, bv. een Peugeot 3008.

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert

U wilt weten of de C5 Aircross goed met een aanhangwagen van 1200 kg overweg kan. Hoewel ik de auto nog niet gereden heb, verwacht ik niet dat deze combinatie voor problemen gaat zorgen.

De auto is technisch behoorlijk gelijk aan de Peugeot 3008, die prima beviel als caravantrekker. Wel zou het kunnen zijn dat de achterkant wat weker geveerd is omdat de Citroën meer op comfort is gericht. Dat moet de praktijk uitwijzen.

Voor het maximale aanhangergewicht van 1500 kg zou 64 kg aan de lage kant zijn, we adviseren minimaal 5 procent van het te trekken gewicht als kogeldruk aan te houden. Dat getal is niet wetenschappelijk onderbouwd, maar door onze ervaring met het testen van combinaties.

Bij een caravan van 1200 kg (beladen) heeft u aan een kogeldruk van 60 kg genoeg. Iets hoger zou wel mogen, maar een kogeldruk hoger dan 75 kg voor een middenklasse caravan voegt niets toe. 64 kg is dus voldoende voor deze combinatie.