Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Keiharde bonk bij opschakelen automaat

Vraag gesteld door Subaru Outback 2004 op 8 juli 2018

Ik heb een Subaru Outback station automaat uit 2004. 158.000 km.
Onlangs met een inhaalaktie schakelde hij 2x terug, en met opschakelen, klonk er een harde knal onder de auto vandaan. Was van de 2e naar de 3e versnelling. Heb dit een paar keer gesimuleerd, en weer. Dit treedt alleen op bij (bijna) vollast, nog geen eens alleen bij kickdown. Bij normaal rijden gaat het prima.

Bij garage bleek nivo automatiekolie te laag, en vuil. Hij was ook donker. De olie is vervangen met de juiste specificaties. Was niet goedkoop. Dacht dat het nu wel opgelost was. Hij schakelt heel soepel en met af en toe proberen kwam de knal niet terug. Tot ik op de snelweg een langzaam rijdend voertuig moest inhalen, schakelde hij zelfs terug naar 1, zo langzaam reden we ook, en met opschakelen naar 2, weer diezelfde harde knal.

Mijn gevoel is dat de garage het eigenlijk niet goed weet. En ik niet wil gaan expirimenteren. De oliewissel kostte ruim € 400,- namelijk. Dat blijf je niet steeds doen. Wat adviseren jullie? Ik lees ook veel over spoelen, spanbanden afstellen? Wat zou het volgens jullie kunnen zijn en wat is er aan te doen?

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

De automaat van uw Subaru Outback uit 2004 bonkt bij opschakelen.

Dit is een probleem dat vaker voorkomt. De automaat is gevoelig voor tijdig onderhoud.

Spoelen en olieverversen is soms de oplossing maar soms is er schade opgetreden in de bak en zal het probleem blijven.

Als de bak nieuwe olie en een nieuw filter heeft en het probleem blijft is waarschijnlijk revisie de enige oplossing.