Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kapotte aandrijfketting Volkswagen Tiguan

Vraag gesteld door Reinoud Oomen op 20 juni 2015

Mijn Tiguan blijkt na 155000km een gebroken aandrijfketting te hebben.
Toen de beurt rond de 100000km gedaan is, heb ik gevraagd of de aandrijfriem niet vervangen moest worden. Er is toen geantwoord dat dat niet nodig was omdat de aandrijving via een ketting loopt die niet vervangen hoeft te worden.
Nu is de ketting stuk en moet er een nieuwe motor in voor 6000 euro. Ik wil graag weten of zo'n ketting vaak stuk gaat of dat dit domme pech is. En of de genoemde kosten reeel zijn.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Er zijn veel problemen met de distributiekettingen bij een bepaalde generatie VW motoren. In veel gevallen is er sprake van een opgerekte ketting maar het breken komt slechts incidenteel voor. Een voorgeschreven vervangingstermijn is er inderdaad niet. Op basis van de leeftijd en kilometrage zou u mogelijk aanspraak kunnen maken op coulance bij de partij die u deze auto heeft geleverd. Hopelijk betreft dat dezelfde dealer. De kosten voor een nieuwe motor lijken zeker reëel maar u moet absoluut een coulance verzoek indienen. Wanneer er géén vervangingstermijn bestaat voor deze ketting, had u immers mogen verwachten dan deze een autoleven lang mee gaat.