Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan een automaat van Mazda CX-5 een caravan van 1600 kg trekken?

Vraag gesteld door hekort op 5 mei 2017

Kan een automaat van Mazda CX-5 zonder problemen een caravan trekken van 1600 kg? Zeker als je met hellingen van 12% te maken krijgt. 

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Mazda CX-5 als caravantrekker
U heeft een vraag over de Mazda CX-5 als caravantrekker. De automaat in een CX-5 is in alle gevallen een conventionele automaat met koppelomvormer. Die blijkt in de praktijk goed te voldoen als caravantrekker. Hoe de auto presteert hangt af van de motorvariant. U geeft niet op welke motor het hier betreft.

Aandachtspunt
Een aandachtspunt bij deze combinatie, zowel de diesel als benzineversie, is de gewichtsverhouding tussen auto en caravan. De auto mag weliswaar 1500 kg trekken, maar dat is veiligheidshalve niet ideaal.
 

Veiligheidsadvies
De caravan zou volgens ons veiligheidsadvies in beladen toestand niet meer moeten wegen dan 75% van de beladen auto. Dat is op te lossen door zware bagage in de auto te leggen en de caravan zo licht mogelijk te houden. Aan u of dat praktisch uitvoerbaar is.

 


***

 

 

 

Reactie van trekauto:
Aansluitend wil ik graag reageren op bovenstaande vraag.

Zelf had ik hiervoor een VW Touran 2.0 FSI 150pk, sinds vorig jaar deze ingeruild voor een Mazda CX5 ts+ 165 pk 18oo kg trekgewicht wij hebben een caravan Fendt Bianco 465TG Max beladen 1530 kg. dit is compleet een drama, wat de Touran met de zelfde belading wel lukte, lukt met de Mazda totaal niet. Wie heeft er een antwoordt op? 

 


***

 

 

 

Reactie van Jos van der Drift:
Wanneer ik beide auto's met een caravan belast van maximaal 1600 kilo zou de Mazda het een fractie beter moeten doen de de betreffende Touran. De motorspecificaties laten dat al feitelijk zien; méér koppel en pk's voor de CX5.

Een verschil is wel dat de maximale trekkracht van de Mazda bij een hoger toerental vrijkomt. De Touran bereikte dat bij 3.500 toeren en de Mazda heeft daar 4.000 toeren voor nodig. Maar als het goed is heeft de Mazda ook weer een lagere eigen massa om mee te sjouwen. Misschien zou u eens kunnen proberen de automaat in de handmatige modus te gebruiken. Misschien schakelt de automaat te snel op terwijl het juist wenselijk is in bepaalde situaties meer trekkracht in een hoger toerengebied te benutten. Maar met de CX5 zou u géén slechtere trekker moeten hebben dan z'n voorganger.

Zie ook ons Caravantrekker programma om de prestaties in de praktijk te bekijken en ook onderling te kunnen vergelijken.

 


***

 

 

 

Reactie van trekauto:
Goedemiddag heer v.d.Drift,

Ik wil even op uw reactie reageren, onze Mazda heeft een schakelbak en niet een automaat.
Tevens schrijft u dat "Mazda ook weer een lagere eigen massa" schrijft u, dit is geen plus punt, want met de caravan rijden of solo met aardig windje dan voel de achterkant schudden (ter vergelijking vroeger de Opel kadetjes). 


Even over de belasting tot 1600 kg dit gaat totaal niet op, heb even uitgerekend tot hoe zwaar je caravan mag belasten volgens A.N.W.B. norm is dat max. laadgew.auto: 1930 kg pak daar 75% van dan zit ik op max 1447 kg.

 

 

 


***

 

 

 

Reactie van Jos van der Drift:
Excuses. Bij de vorige vragensteller betrof het een automaat dat als titel aan uw vraag wordt toegevoegd. Daardoor heb ik me op het verkeerde been laten zetten.

Uit uw vraag meende ik op te maken dat u teleurgesteld was over de trekcapaciteit van de CX5. Een lager ledig gewicht kan in dat kader een voordeel zijn. Er hoeft gewoon aan minder massa getrokken te worden waardoor wellicht de CX5 het ook een fractie beter zou moeten doen dan uw voormalige auto.

Ik dacht dus dat het probleem trekkracht was en geen stabiliteit. Dat een beladen auto met 20-25 procent méér massa dan de beladen caravan een pré is voor de stabiliteit van de combinatie is inderdaad zo. Dat is ons veiligheidsadvies maar geen wet en mag u formeel best rijden met dit gewicht. Maar u heeft de auto al in uw bezit met de betreffende caravan en is een zwaardere auto een gepasseerd station.Dat zou een aandachtspunt geweest moeten zijn vóór de koop.

Tot slot geldt óók voor de handgeschakelde versie dat het meeste koppel vrijkomt bij 4.000 toeren en dat u daar wellicht wél een fractie meer trekkracht gaat vinden dan bij de Touran. In ieder geval wil ik nogmaals benadrukken dat CX5 een betere trekker zou moeten zijn en dat ik me bij uw vraag gericht heb op trekprestaties en relatie tot de Touran en niet de verhouding massa beladen auto en beladen caravan.