Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gerepareerde band door de Wegenwacht. Hoe hard mag ermee gereden worden?

Vraag gesteld door ANWB Webcare op 13 maart 2018

Goedendag collega's,

Kunnen jullie wellicht wat meer duidelijkheid schetsen op de volgende vraag van de klant:

Beste ANWB, afgelopen zondagmiddag was de Wegenwacht bij mij, omdat er een spijker in mijn band zat. Deze hebben wij eruit getrokken, en gerepareerd met een koordje. Tevens zei hij dat ik maandag of dinsdag naar de garage moest. Zodat ze de band van binnenuit kunnen repareren. MIjn vrouw is bij de KwiikFitgeweest, en daar zeiden ze de band goed is gerepareerd, en dat de band niet van binnenuit gerepareerd kan worden. En als wij dat toch willen, moet er een nieuwe band aangeschaft worden. Zijn vonden de band goed. Tevens zei de medewerker van de Wegenwacht dat ik niet hardder mocht rijden dan 80-100 km. terwijl ze bij de KwikFit en de Toyotadealer zeiden dat ik gewoon 120 km per uur mag rijden. Hoe kan dat?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U bent na bandenpech door de Wegenwacht weer op weg geholpen, er is een noodreparatie uitgevoerd. Daarbij volgt altijd het advies om de band duurzaam te laten repareren of zelfs te vervangen. Duurzaam repareren kan alléén van binnenuit waarvan het twijfelachtig is of dat verstandig is. Ik vrees dat vervangen de enige verstandige keuze is. Meestal moet het gaatje in de band wat ruimer gemaakt worden om de prop of plug te kunnen plaatsen. Feitelijk wordt de band dan zelfs nog wat meer beschadigd.

Op zich een prima en ook toegestane oplossing om weer snel mobiel te zijn maar een duurzame en veilige oplossing is in de meeste gevallen tóch een nieuwe band. Een binnenband plaatsen is ook geen optie.