Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Chip Tuning Nissan Quashqai 1.2 DTIG

Vraag gesteld door BigFat op 2 december 2017

Is het de moeite waarde mijn auto aan tr bieden voor chip tuning? Het kost € 399, maar wat levert het op? Is er een de keuze km de auto niet tr chippen, maar ervoor te zorgen, dagboek turbo eerder aanslaat bijvoorbeeld al bij 2000 toeren in plaats van nu 2500? Kan dit ongestraft dat de kotor en andere kndefdelen geen gevaar van eerdere slijtage oplopen?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over chiptuning.

Door aanpassingen in de software kunnen bepaalde eigenschappen van de motor worden veranderd. Bij motoren met turbo kan door verhoging van de turbodruk eenvoudig het koppel en vermogen worden verhoogd. Dat gaat altijd ten koste gaan van andere eigenschappen die de fabrikant oorspronkelijk zorgvuldig heeft afgewogen.

Als u na chiptuning de prestaties van de auto ook nadrukkelijker gaat aanspreken, zal dat negatieve gevolgen hebben voor het verbruik. Ook kan de samenstelling van het uitlaatgas in negatieve zin veranderen. Denk dan aan de stoffen koolmonoxide, koolwaterstoffen, stikstofoxide en fijnstof. Ook thermische en mechanische belasting van de motor kan toenemen als u vaak gebruik maakt van het extra potentieel. De motor, koppeling, versnellingsbak en de rest van de aandrijflijn krijgen grotere krachten te verwerken. Leasemaatschappijen zagen een verband tussen onderhoudskosten door slijtage aan banden en remmen en de aanwezigheid van chiptuning. Alles natuurlijk naar rato: de extra slijtage, verbruik en uitstoot zijn afhankelijk van hoe de motor is getuned en hoe de gebruiker ermee omgaat.

Wilt u meer pit, dan zou ik dat eerst aanspreken op de manier die gewoon voorhanden is en waarop de motor ontworpen is, en dat is wat meer toeren draaien. Mocht u dat al doen, en de auto komt voor uw toepassingen vermogen tekort, dan is chiptuning wel een optie. De nadelen zijn bekend, de voordelen kunnen nog steeds doorslaggevend zijn.

Nog een laatste opmerking: De fabrieksgarantie kan in het geding komen. In de garantievoorwaarden staat dat de auto niet mag zijn veranderd.