Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

2e hands auto grijs kenteken blijkt half jaar na aankoop niet aan de wet te voldoen. Wat

Vraag gesteld door Vermare op 13 december 2018

Krap een half jaar geleden heb ik een 2e hands auto gekocht op grijs kenteken met een laag tussenschot. Bij een controle door de Belastingdienst blijkt de ombouw niet aan de wet te voldoen. Probleem is dat er een hoog gesloten tussenschot in de auto gemonteerd dient te worden om op grijs kenteken te blijven rijden. Dit zijn onverwachte kosten die niet voorzien zijn en ook niet verteld zijn door de verkoper. Kan ik de verkoper aansprakelijk stellen voor deze omissie?

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

Een half jaar gelden heeft u een gebruikte auto op grijs kenteken aangeschaft. Mu blijkt de auto niet aan de inrichtingseisen voor het lage MRB-tarief (Wegenbelasting). U vraagt zich af of u de verkoper hierop kunt aanspreken, nu de auto volgens u niet aan de wettelijke eisen voldoet.

Een soortgelijke vraag is hier op het Experts platform eerder gesteld. Ik verwijs uhier naar het antwoord.

Wanprestatie/dwaling
Voorts is het de vraag of de verkoper u een auto heeft geleverd, welke niet overeenkomt met de koopovereenkomst (wanprestatie art 6:74 BW). Of dat de verkoper u onjuist geïnformeerd heeft over het feit dat de auto op grijs kenteken wél zou voldoen (inrichtingseisen Belastingdienst) om voor het gunstige (lage) MRB-tarief in aanmerking te kunnen komen.
)