Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Waar leg ik mijn sneeuwkettingen voor of achter

Vraag gesteld door Attepetat1950 op 22 januari 2018

Ik ben in het bezit van een BMW E30 iX 1990. Deze auto heeft permanente AWD, echter 35 % voor en 65 % achter. Winterbanden 205/60-R15. Leg ik mijn sneeuwkettingen nu aan de voor- of achterzijde (of voor en achter) en welk effect heeft dit op mijn tussenbak?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt waar de sneeuwkettingen gemonteerd moeten van uw AWD BMW.

Ik ben opzoek gegaan naar het instructieboekje voor nadere info. Misschien beschikt u óók zelf over deze handleiding. In de Duitse versie kom ik onder het kopje ''Schneeketten" het volgende bericht tegen;

Die Verwendung von feingliedrigen BMW Schneeketten auf Sommer- oder Winterreifen ist nur paarweise auf den Hinterrädern zulässig.

BMW 325xi, 330xi, 330xd: Nur im Notfall – Fahrzeug sitzt einseitig fest oder ein Reifen ist nichterreichbar – kann für kurze Zeit auch eine Kette auf einem Hinterrad montiert werden. Bei der Montage die Hinweise des Her-stellers beachten. Bei folgenden Bereifungen ist eine
Montage von Schneeketten nicht möglich:
225/50 R 16
225/45 R 17
245/40 R 17
255/35 R 18

Volgens de instructie moeten de kettingen op de achterwielen en wordt de betreffende bandenmaat ook niet uitgesloten voor het gebruik van sneeuwkettingen. Het is dus ook voor de aandrijflijn technisch verantwoord op de achterwielen kettingen te monteren. In een uiterst noodgeval is het zélfs mogelijk bij de vierwiel aangedreven versies op één achterwiel een ketting te plaatsen, wanneer het andere wiel voor montage niet bereikbaar is.