Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Spoelen benzinemotor ivm olieverbruik

Vraag gesteld door H.R.Decker op 20 februari 2017

het gaat om een Citroën C3 Picasso, bouwjaar augustus 2012, benzine.
De auto krijgt vandaag de 60 000 km beurt. Hij gebruikte in de afgelopen 1.5 jaar
1/2l olie in 30 000 km. Telefoontje van de dealer met de mededeling dat het aan te bevelen is de motor te spoelen met een speciale vloeistof en na het spoelen ook een speciale vloeistof bij de motorolie te geven.
Kunt u mij meer informatie verstrekken over het spoelen en de noodzaak ervan?
Bij voorbaat dank,
Anne Beydals-Decker

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of het noodzakelijk is de motor inwendig te reinigen van uw Citroen C3 Picasso.

Vermoedelijke gaat het om thp versie die min of meer berucht is om inwendige vervuiling van de motor. Wat dat betreft past dat wel in het plaatje van aanbevolen onderhoud van deze motoren die óók de Peugeot klanten vaak te horen krijgen die van dezelfde motoren zijn voorzien.

Het olieverbruik is te verwaarlozen en daar is deze ingreep ook niet direct op gericht. De dealer richt zich vooral op de preventieve werking om met name de gevolgen van deze vervuiling te voorkomen. Berijders die de auto veelvuldig voor korte ritjes inzetten en vaak laag in toeren rijden ligt inwendige vervuiling nadrukkelijk op de loer. Het kan dus zijn dat men deze ingreep per definitie nodig acht en men niet kijkt naar het individueel gebruik.

Het is niet zo dat alle merken deze behandeling kennen. Het heeft wel héél specifiek te maken met de constructie van de motor waarbij inwendige vervuiling een potentieel gevaar is.