Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Overwinteren in Zuid Portugal en Sneeuwkettingen

Vraag gesteld door Pepone op 8 september 2015

Wij willen met onze camper twee maanden (Dec-Jan) naar zuid Portugal op familiebezoek.
Wij komen dan ook door België, Frankrijk, en Spanje.

Nu zitten er pas nieuwe zomerbanden onder de camper (wij zijn geen wintersporters). Als wij voor de eventuele winterse omstandigheden sneeuwkettingen meenemen is dat dan voor deze landen voldoende?
Zijn sneeuwsokken hier misschien een optie?

Ik kwam een test van de ANWB uit 2012 tegen , is dit de laatste en zijn de prijzen altijd per twee kettingen?
Op de websites van de diverse merken staat soms "kettingen" maar soms ook "ketting".

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Voor het overwinteren in zuid Portugal is eigenlijk alleen Frankrijk wat winterbanden en sneeuwkettingen betreft een aandachtspunt. Daar geldt dat de verplichting voor winterbanden en kettingen alleen van toepassing is wanneer dit met een bord wordt aangegeven. Dan moet u toch meer denken aan wintersport-achtige locaties waar u op de gebruikelijke doorgaande route richting Portugal niet terecht zult komen.

Het meenemen van sneeuwkettingen lijkt me daarom dan ook overbodig. Onder dergelijk zware winterse omstandigheden zou de camper dan óók al ruimschoots op winterbanden moeten staan. Een sneeuwsok is overigens niet wettelijk gelijk aan een ketting en is hooguit te gebruiken als wegrijhulp. Dat zou in een extreme situatie inderdaad hulp kunnen bieden. Overigens worden sneeuwkettingen altijd per twee aangeboden.

Een recentere sneeuwkettingentest is er helaas niet. Omdat kettingen wezenlijk niet veel en vaak veranderen wordt dat niet jaarlijks gedaan. Het is in dit stadium niet duidelijk wanneer er weer een nieuwe test gaat plaatsvinden.