Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Mijn daihatsu gran move van 2002 gebruikt heel veel olie.

Vraag gesteld door giel zinken op 20 september 2015

Mijn daihatsu van 2002 gebruikt heel veel olie namelijk 1 liter op 200 km ,in de garage geweest dailer daihastsu ,kop eraf geweest gevlakt en distrebusieriem vernieuwd,maar gebruikt nog steeds olie,nu moet de motor uit elkaar vanwege schrapen van de zuigers de olie naar boven zuigt kosten weer minimaal 1000 euro wat al 1000 euro heeft gekost.Wat kan ik het beste doen om dit probleem op te lossen?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Het olieverbruik van 1l op 200 kilometer is inderdaad buitensporig veel en is reparatie eigenlijk noodzakelijk. Na een investering van 1000 euro is kennelijk minimaal nog zo'n investering noodzakelijk.

Gezien de leeftijd van de auto kan ik me voorstellen dat u twijfels heeft over wat verstandig is. Ik denk dat u serieus rekening moet houden dat de kosten waarschijnlijk wel verder zullen oplopen. Daarbij komt ook dat je niet weet hoe die reparatie uiteindelijk uitpakt. Nu is het verbruik 1l op 200 km maar hoe hoog is het verbruik ná de reparatie. En wat is het verbruik op langer termijn.

Wanneer ik kijk naar de inruilwaarde moet u denken aan een bedrag van rond de 1200 euro. Een verkoopprijs staat op ongeveer 2500 euro. Het is niet duidelijk wat de huidige kilometerstand is en de verder staat en conditie. Misschien is het een verstandiger idee om bij uw garage de optie te bespreken deze auto in te ruilen voor een andere auto. Uw garage kan desnoods opzoek gaan naar een gewenste vervanger.

Een ander mogelijkheid is om misschien opzoek te gaan naar een gebruikte motor. Ook dat is echter een risico omdat je in de regel wat staat en conditie betreft daar ook niet veel van weet.