Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kan ik mijn Nederlandse auto langere tijd in Frankrijk gebruiken?

Vraag gesteld door MathijsD op 8 augustus 2015

Samen met mijn partner ga ik, vanwege het werk, een paar jaar in Frankrijk wonen. We houden ons huis in Nederland aan en zullen nog enkele keren per jaar in Nederland komen.

We hebben nu een Nederlandse auto die we voornamelijk in Frankrijk zullen gaan gebruiken. Is het noodzakelijk om een Frans kenteken te nemen, of kunnen we met een Nederlands kenteken blijven rijden? We hebben een wegenwachtabonnement met Europese dekking, kunnen we dat gewoon blijven gebruiken?

Volgens de voorwaarden van onze autoverzekering blijft deze geldig zolang je binnen de Europese Unie blijft. Zijn er nog andere zaken waar we op moeten letten?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Nederlands kenteken in Frankrijk
Wanneer je met een Nederlands kenteken langdurige in Frankrijk verblijft, wordt er geacht om binnen 6 maanden daar een Frans kenteken op te krijgen. Hier vindt u het stappenplan om dat te realiseren. Overigens zal uw verzekeraar gewoon de schade blijven dekken wanneer u op Nederlands kenteken blijft rijden.

Polisvoorwaarden
In de polisvoorwaarden vindt u echter óók hoe lang u aan één stuk, onafgebroken in het buitenland mag zijn. Ook daar zitten restricties aan vast zodat een verblijf van een paar jaar een Frans kenteken onvermijdelijk maakt. Een bijkomend probleem is dan wel dat u formeel met een Frans kenteken in Nederland dan weer niet mag rijden, wanneer u nog altijd Nederlands ingezetenen bent.

Ook wanneer u niet meer in Nederland woont, kunt u als lid gebruik maken van de Wegenwacht Service. De Wegenwacht Service geldt dan niet voor het land waarin u woont.


***

 

 

 

Reactie van MathijsD:
Bedankt voor het antwoord. Na wat uitzoekwerk lijkt het ons het eenvoudigst om in Frankrijk een auto te kopen en die voor een paar jaar te gebruiken.

Het enige punt is dan dat je bij familiebezoek in Nederland blijkbaar formeel, als Nederlander, niet in je Franse auto naar Nederland kunt rijden? Geldt dit ook voor korte uitstapjes en wat is de achtergrond van deze regel?