Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Dacia Dokker Van en crash-test

Vraag gesteld door Johannus op 11 maart 2016

Ik overweeg mijn nissan kubistar te vervangen voor een nieuwe Dacia Dokker bestelauto als particulier voor kamperen met fiets. Nu las ik dat Dacia Dokker in het verleden slecht scoorde tav de zogenaamde crashtest.
Vraag 1: wat geldt voor de Dokker personenwagen geldt dat ook voor de Dacia Dokker Van?
Vraag 2. Stel dat ik mijn huidige nissan Kubistar uit 2003 laat reviseren zit ik dan wel beter qua veiligheid?
Een laatste vraag hoe scoort de motor 1.6 MPI 85 benzine qua betrouwbaarheid en gebruik?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U overweegt de aanschaf van een Dacia Dokker en vraagt naar de veiligheid.

De Dokker is in de Euro NCAP crashtest nooit meegenomen in tegenstelling tot veel andere Dacia modellen. De Logan kreeg in het verleden een wat mindere beoordeling maar dat had meer te maken met wat minder veiligheidsvoorzieningen aan boord en niet de crashtest resultaten.

Wat mij betreft is er geen reden de Dokker op het gebied van veiligheid af te raden. Het betreft een moderne auto die in vergelijking met een Kubistar uit 2003 op het gebied van veiligheid alweer twee stappen verder is. De lat ligt op dat gebied erg hoog en kan óók een merk als Dacia zich niet permitteren wat dat betreft steken te laten vallen.

De Dokker Van staat in de prijslist met een 75 kW (102 pk) motor. De 85 pk versie (oude voorraad?) zou als het goed niet meer leverbaar moeten zijn. Op zich geen verkeerde ontwikkeling omdat de 85 pk versie toch wel magere prestaties had tegen een fors verbruik. Wellicht is er bewust voor een MPI variant gekozen meer meer motorvermogen. Wat de betrouwbaarheid betreft geen kritiek op deze vertrouwde doorontwikkelde motor.

Wat mij betreft is de Dokker een goed alternatief voor de Kubistar. Bij voorkeur wél met de 102 pk motor.