Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

aandachtspunten voor het kopen bij een NL garage van een door haar uit Polen ingevoerde auto

Vraag gesteld door frans49 op 27 maart 2017

Ik overweeg vanwege een lagere koopprijs bij een Nederlandse garage een nieuwe in Duitsland gemaakte auto te kopen die zij in Polen heeft gekocht van een Poolse importeur en vervolgens heeft ingevoerd in Nederland. De RDW moet nog een kentekenbewijs verstrekken. Dit wordt aangevraagd als ik besluit de auto te kopen. Is er kans dat RDW het kenteken niet verstrekt. resp. gelden in elk rechts rijdend EU land dezelfde goedkeuringsvoorwaarden? Zijn er ook andere aandachtspunten?

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Veel handelaren, ook merkdealers, halen auto's vanuit het buitenland. Andersom worden er ook veel auto's naar het buitenland geëxporteerd. Vaak is dat om fiscale redenen, prijsverschillen tussen de landen en een verschillend aanbod lucratief.

Wanneer een van oorsprong Pools geregistreerde auto u in Nederland wordt aangeboden, moet u er zeker van zijn dat dit inclusief het Nederlandse kenteken is en het te betalen bedrag inclusief BPM en keuringskosten. In verreweg de meeste gevallen is dat zo maar het is altijd handig deze voorwaarde vóór de koop te stellen, en dit in het koopcontract op te nemen.

Tellerstand

De kilometerhistorie van een van oorsprong buitenlandse auto valt moeilijk te checken. Via de tellerstandhistorie van de RDW (voorheen Nationale Auto Pas) gaat dat voor de periode dat de auto in het buitenland heeft gereden niet lukken, want de registratie gaat pas in op het moment dat de auto in Nederland in gebruik is genomen. Er is op zich niks mis mee een import auto aan te schaffen maar laat de verkoper op een of andere manier de kilometerstand garanderen. Bijvoorbeeld met een onderhoudshistorie met vermelding van kilometerstanden wanneer het onderhoud heeft plaatsgevonden.

Verder adviseer ik om bij de koop op het koopcontract óf in uw geval op de factuur de kilometerstand te laten vermelden. Wanneer achteraf dan blijkt dat deze feitelijk niet klopt zou u wellicht nog stappen kunnen ondernemen.

Schade gehad?

Check ook of de auto die u wilt gaan kopen in het verleden geen schade heeft gehad, en mocht dat het geval zijn, of deze schade vakkundig is hersteld. Dat valt alleen te achterhalen door de auto zorgvuldig visueel te (laten) bekijken. Bij een ANWB aankoopkeuring gaan we altijd opzoek of er sprake is geweest van schade en hoe dit is hersteld. Deze info valt dus niet uit een database te halen.