Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Waarom knipperen er incidenteel lampjes op mijn dashboard en hapert de auto bij het optrekken?

Vraag gesteld door Joyce! op 27 oktober 2015

Op het dashboard knipperen incidenteel tegelijkertijd meerdere lampjes (uitroepteken, ABS, P/S). Daarnaast is de auto terughoudend op het moment dat die op moet trekken.
De automonteur heeft er al naar gekeken en kreeg niks gevonden, daarnaast heeft die alle kabeltjes opnieuw aangesloten... Er staat ook sinds een week een nieuw accu in. Echter het probleem blijft zich voordoen.

Waar kan dit aan liggen?

Het gaat om een Citroen C1 uit 2006

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

Uw Citroën C1 heeft een probleem waarvan de garage de oorzaak niet kan vinden. De storing doet zich incidenteel voor. Dat maakt het zoeken naar de oorzaak moeilijker. Veelal zijn niet goed werkende sensoren de oorzaak. We kunnen heel veel sensoren benoemen die mogelijk de oorzaak kunnen zijn. Omdat de storing alleen is te vinden op het moment dat die zich voordoet, zou de garage voor een langere periode (dus meerdere starts) iemand met de auto moeten laten rijden die apparatuur bij zich heeft. Op deze manier kan er een goede diagnose gesteld worden.

Om een goed beeld van de storing te krijgen is het belangrijk om structuur te ontdekken in de omstandigheden waarin de storing zich voordoet. Gebeurt het alleen bij koude of warme start, brandt er op het dashboard een waarschuwingslampje terwijl de auto niet aanslaat? En als de auto niet aanslaat, gaat de motor dan wel voldoende snel rond? Het zou ook een massaprobleem zijn, de startmotor trekt de massa plat waardoor sensoren niet werken. Dit zijn zomaar wat vragen die kunnen helpen bij de diagnose.

Het meest effectief is dat er een monteur bij de auto is als het probleem zich voordoet. Dit kunt u doen door uw auto achter te laten bij de garage. Een monteur kan meetgereedschap aansluiten en 1 à 2 weken met de auto gaan rijden. Als het probleem zich tijdens de start voordoet, thuis of op de zaak dan heeft hij alles bij de hand en kan hij meten wat er niet werkt.