Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Peugeot 107 (2009) schokt bij gebruik airco

Vraag gesteld door AVY op 11 juni 2018

Goedemiddag!

Mijn vriendin rijdt een Peugeot 107 uit 2009 (1e facelift model).
Het valt mij op dat bij gebruik van de airco, de auto wat gaat schokken bij vol gas in wat hoger toerengebied. Dus zeg vanaf 4.000 toeren.
Dit is niet het geval wanneer de airco is uitgeschakeld.

Ik ben bekend met het feit dat de airco vermogen kost, wellicht meer merkbaar op een lichter motortje, echter het schokken is mij onbekend.

Kunt u mij hier wellicht van wat advies over voorzien?
Bedankt!

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

Uw Peugeot schokt bij gebruik van de airco.

Het inhouden lijkt met het inschakelen van de magneetkoppeling van de aircocompressor te maken te hebben. Vermoedelijk slokt de pomp op dat moment zodanig veel energie op, met gevolgen voor de motorische prestaties. Eigenlijk is dat ook overeenkomstig uw verklaring.

Het betreft hier geen schokje maar kennelijk herhaaldelijk inhouden. Misschien is het mengel op dat moment te arm om ook nog de gewenste motorische prestaties te kunnen leveren. Dit krappe motortje heeft al zo weing reserves waaruit geput kan worden.

Ik vind het lastig om dit verschijnsel meteen als een gebrek af te doen. In dit kleine A-segement is de aanwezigheid van de airco best motorisch merkbaar. Op basis van uw omschrijving lijkt me dat wel wat nadrukkelijker. In eerste instantie denk ik dan aan een zwaarder lopende aircocompressor die dan juist nóg meer vraagt van de motor. Ik weet niet of er voldoende koudemiddel aanwezig is waardoor de pomp misschien herhaaldelijk in- en uigeschakeld word. En het kan natuurlijk ook iets motorisch zijn zoals bijvoorbeeld verouderde bougies of een vervuild luchtfilter. Misschien dat er ooit een motorsoftware update heeft plaatsgevonden en er géén rekening is gehouden met een airco versie, die onder die omstandigheden juist een verrijkt mengsel krijgt.

Ik kan feitelijk niet meer dan 'n aantal mogelijkheden opsommen. Wanneer je door al deze opties wel een streep kunt zetten, zou de conclusie best kunnen zijn dat dit een onvermijdelijke eigenschap is.