Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koppeling orgineel of nep

Vraag gesteld door Darkdevil1989 op 18 oktober 2017

Hoi,

Nu heb ik een vraag over een koppeling, ben bij de hyundai dealer geweest en ze vroegen eerst 600 euro om de koppeling van mijn auto ( hyundai i10 08-NGJ-7 bouwjaar 2010 ) te vervangen. Andere garage zegt dat ze het voor 345 euro wel doen maar dan is het universeel. De dealer waar ik de auto kocht wil de prijs naar 400 euro verlagen en zegt dat ze toch de orginele koppeling gaan plaatsen. Nou is mijn vraag, is er wel een orginele en universele koppelingen? Wat is het verschil dat er zove prijs verschil is?


met vriendelijke groet,

Ahmet

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de kwaliteit van een originele of universele koppeling.

Er zijn verschillende fabrikanten van koppelingsets en betrekt Hyundai dat ongetwijfeld ook van één van deze leveranciers met vervolgens een Hyundai doosje er omheen. U hoeft niet te verwachten dat er tussen de aanbieders sprake is van wezenlijke kwaliteits verschillen.

Ik ben ervan overtuigd dat óók een vakkundige universele garage deze reparatie goed kan uitvoeren. In die zin bent u niet per se dealer gebonden en maken originele onderdelen ook niet het verschil. De dealer beschikt wel over merk en type ervaring en is vaak in staat daardoor wat efficiënter te werken. Soms óók omdat speciaal gereedschap het net wat makkelijker maakt. Ik begrijp dat de dealer inmiddels heeft aangegeven de ingreep voor 400 euro te kunnen uitvoeren.

Maar ik denk dat het voornaamste prijsverschil te maken heeft met het arbiedstarief. Bij de dealer zal dit ongetwijfeld hoger zijn dan een universele garage. De dealer doet nu wel een poging voor een lager bedrag alsnog dit te mogen uitvoeren. Ondanks het prijsverschil met de universele garage is dit wel een scherpe aanbieding. Een bedrag van 345 euro of 400 euro voor een compleet nieuwe koppeling is een keurige aanbieding.

Vraag ook naar de garantie. Bij de dealer is dat in ieder geval 3 maanden Bovag.