Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

kogeldruk trekhaak wijzigen peugeot 208

Vraag gesteld door witsenburg op 19 oktober 2017

Ik wil op mijn nieuwe peugeot 208 een trekhaak plaatsen. Deze heeft echter een kogeldruk van 50 kg wat ik te weinig vindt.
Geen probleem zegt de dealer dan zetten we er een trekhaak met een kogeldruk van 80 kg op.
Mijn vraag is kan dit zomaar en is dit auto technisch mogelijk.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt of de kogeldruk gewijzigd kan worden.

De maximum kogeldruk wordt door de fabrikant van de auto vastgesteld en mag wettelijk niet worden overschreden. De sterkte van de trekhaak heeft daar geen invloed op.

De dealer kan best een andere trekhaak monteren maar Peugeot als autofabrikant blijft roepen dat uw auto maar 50 kg op de kogel mag hebben. Dat is dus een zinloze ingreep.***

Reactie van witsenburg:

Als de auto 50 kg kogeldruk mag hebben en je plaatst een trekhaak van 80 kg dan blijft de kogeldruk 50 kg zoals de fabrikaat opgeeft.
Bij Peugeot zegt men dat de trekhaak fabrikant de kogeldruk . Als de klant een trekhaak van 80 kg wil dan construeert de fabrikant deze. Ik heb het dan over een Peugeot 208***

Reactie van Jos van der Drift:

De kogeldruk (46 kg voor de 208) is écht een opgave van de autofabrikant en heeft feitelijk niets te maken met de sterkte van de trekhaak. U moet de kogeldruk meer zien in relatie tot een auto/aanhanger combinatie voor de stabiliteit en veiligheid van de combinatie.

Voor wellicht ook in uw geval een fietsdrager geldt géén alternatieve kogeldruk en mag u deze, net als bij een aangekopelde aanhanger, niet overschrijden. Een dienstdoende agent zou u daarvoor kunnen bekeuren en kan dit bij een ongeval ook in uw nadeel geinterpreteerd worden. Mits er uiteraard wel een duidelijk verband is met het ongeval en te hoge kogeldruk.

De praktijk leert echter dat het controleren van de kogeldruk niet echt een politie activiteit is en dat ook vaak onbewust dit soort combinaties de weg op gaan. Het lijkt min of meer gedoogd te worden, wellicht omdat men niet de ervaring heeft dat dit veel onveilige situaties heeft opgeleverd. We benadrukken wel dat het wettelijk niet mag maar in de praktijk lijkt men er coulant mee om te gaan. Wellicht ook omdat er niet echt een redelijk alternatief is. Maar het aanbod van de dealer een andere trekhaak te monteren helpt dus niet!