Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

is het verstandig om met maximaal beladen auto een maximaal beladen caravan te trekken?

Vraag gesteld door AW54 op 2 december 2016

auto: skoda octavia combi 1.4 TSI maximaal beladen 1847 kg.
Is het verstandig om de auto maximaal te beladen tot 1847kg en vervolgens een caravan van 1400kg mee te trekken? De vakantie gaat naar de franse alpen. Graag uw advies. Alvast bedankt

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U vraagt of de Skoda Octavia Combi 1.4 TSI maximaal beladen veilig een 1400 kg zware caravan kan trekken.
Aan de maximum toelaatbare massa te zien gaat het om de Octavia van het huidige model. De massa's zoals u die opgeeft zijn wettelijk toegestaan. We moeten er dan vanuit gaan dat de auto daarop is afgestemd voor wat betreft onderstel, remmen en koeling. De caravan (en de auto) kunt u vóór vertrek nog laten wegen, want dat is de enige manier om te weten met hoeveel massa u de weg op gaat. Bij onze vrijwillige caravancontroles die we jaarlijks in de vakantieperiode komen we nog steeds veel overbeladen combinaties tegen.

Als de combinatie weegt zoals u opgeeft, dan is de gewichtsverhouding tussen de auto en de caravan in ieder geval prima, die ligt rond het ANWB veiligheidsadvies van 75%. Wij adviseren een beladen caravan die niet meer weegt dan 75% van het gewicht van de beladen auto.

Voor wat betreft prestaties: de motor wordt op de proef gesteld met de in totaal bijna 3250 kilogram. Benut het potentieel, schakel bij zware motorbelasting (=diepe gaspedaalstand) op tijd terug en voorkom lage toerentallen in combinatie met volgas.