Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Hoe vast zit ik aan mijn huidige bandenmaat?

Vraag gesteld door JohandB op 28 juli 2017

Ik rijd een Mazda CX5 met bandenmaat 225/55 R19. Mijn eerste banden zijn na bijna 60.000 km aan vervanging toe. Omdat we met deze auto niet ver rijden en over enkele jaren willen vervangen, wil ik graag allseason banden kopen. Echter, zowel de door de ANWB als goed geteste Michelin Crossclimate als de Vredestein allseason banden bestaan niet in deze maat. Kan ik op mijn velgen ook een iets andere maat laten monteren, of zit ik nu hard vast aan deze maat?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U vraagt hoe zeer het noodzakelijk is vast te houden aan de huidige bandenmaat.

Er zijn wel variaties mogelijk zoals een fabrikant ook in de specificaties verschillende bandenmaten heeft opgenomen. De bandenvariatie is bijna altijd óók op basis van een andere velgmaat. Het is immers belangrijk om wat afrolomtrek betreft altijd binnen een bepaalde marge te blijven. U zoekt een alternatief om op de huidige velgen te monteren.

Zowel Vredestein als Michelin heeft binnen het all-season segment wel de maat 235/55/19 opgenomen. De CrossClimate is dan zelfs als SUV band te koop. Deze alternatieve maat is weliswaar 1 cm breder maar het afrolomtrek verschil blijft beperkt tot + 1,5 procent en valt wat ons beteft dan nog net binnen de marge.

Wanneer u uw zinnen heeft gezet op een goede all-seasonband op basis van de huidige velgmaat is dit dus een verantwoord alternatief. Deze banden hebben overigens wel een hogere loadindex (laadvermogen) en snelheidscodering maar is verder niet bezwaarlijk.