Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Autogordel defect en dealer weigert onder garantie te vervangen

Vraag gesteld door Bart52 op 1 september 2016

6 maanden geleden nieuwe Touran gekocht. Achtergordel links op de 2 e rij was na paar weken defect en is vervangendoor dealer. Geen kosten. Nu gebruik ik al jaren voor onze twee kleine honden tuigjes en zet die vast in autogordel met de bekende klik aansluiting. Nu is de net herstelde gordelhouder wederom defect en dealer weigert dit onder garantie te vervangen. Volgens dealer zijn die gordels daar niet voor bestemd. De andere gordelhouders gebruik ik ook af en toe en geven tot nu toe geen problemen. Hiervoor had ik eveneens een Touran n daarvoor een passat en een audi a6. Al deze auto's nimmer een probleem gehad. Indachtig het feit dat deze tuigjes in duitsland verplicht zijn lijkt mij het antwoord niet correct van de dealer en probeert gewoon onder het herstel onder garantie uit te komen. Zijn er mensen die last hebben van gordelhouders die defect zijngegaan als gevolg van hondentuig met aansluiting op autogordel?

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U bericht over een defecte gordelhouder die na de tweede keer defect te zijn niet meer onder de fabrieksgarantie valt.

In een willekeurig instructieboekje van VW staat dat je geen vreemde voorwerpen in de invoertrechter van het gordelslot mag laten komen. Het tuigje die een eigen slotgesp heeft is voor een auto-eigen gordelslot een vreemd voorwerp. Er wordt in het hoofdstuk ''autogordels'' ook benadrukt de slotgesp uitsluitend te gebruiken bij de zitplaats behorende gordelhouder. Ik kan me voorstellen dat de dealer op basis van het instructieboekje dit beschouwt als onjuist gebruik van de veiligheidsgordels en men dit van harte aangrijpt de claim af te wijzen.

Ik kom dit soort tuigjes ook tegen met de waarschuwing dat deze niet voor alle auto's geschikt zijn. Gelukkig zijn er ook tuigjes die aan de gesloten gordel van de auto bevestigd moeten worden. Maar bij een tuigje met een eigen gesp is er een risico dat dit niet goed in de houder past en dat een defect dan wordt beschouwd als onjuist gebruik. Misschien ligt de fout meer bij de leverancier van het tuigje en zou een waarschuwing in de handleiding wellicht op z'n plaats zijn.