Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

accu leeg na 4 weken

Vraag gesteld door A.A.Schipper op 4 mei 2018

Ik ben in het bezit van een Toyota Auris Hatchback 5-drs Hybride Automaat Lease Plus10.
Enige tijd geleden zijn wij 4 weken met vakantie geweest en stond onze auto gedurende die tijd, zonder te gebruiken, op onze oprit.
Bij thuiskomst was de startaccu leeg. De auto kon alleen gestart worden door middel van hulp van een servicemonteur.
Dit mankement heb ik gemeld bij mijn Toyota garage . Deze reageerde met de opmerking dat dit euvel niet bij meerdere Toyota ‘s bekend was. Er werd geadviseerd om tijdens langere tijd (meer dan 3 weken) de auto aan een druppelaar te zetten!
Bij lang parkeren op b.v. Schiphol lijkt mij dat niet mogelijk.
Sindsdien verzoek ik een familielid om tijdens onze vakantie gebruik te willen maken van onze auto, zodat de accu niet, na meer dan 3 weken, weer leeg is. Di probleem heb ik ook voorgelegd bij Toyota Nederland. Deze deelde mij mee dat alle hybride auto's dit probleem hebben en dat het advies van mijn garage de beste oplossing is. Mijn vraag: komt dit euvel inderdaad bij alle hybride auto's voor? Dit mankement was bij de verkoop van de auto niet aan mij gemeld.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

U heeft een vraag over de lege accu van uw Toyota Auris Hybride.

Een lege startaccu van uw hybrid Auris is na 4 weken stilstand redelijk gebruikelijk te noemen. Vermoedelijk was de drempelspanning te laag waardoor het signaal READY niet wordt vrijgegeven. De auto doet dan feitlijk niets meer.

Wij herkennen het probleem en is Schiphol niet voor niets een vaste locatie waar de Wegenwacht dagelijks actief is. Daar herkennen we de Hybrids ook als regelmatige slachtoffers van lege startaccu's na een aantal weken stilstand. Maar óók niet hybride auto's kunnen na 4 weken stilstand geen thuis geven. Een autofabrikant gaat uit van het regelmatig gebruiken van een auto en kan bij de moderne auto met veel ''slapende'' gebruikers op de achtergrond actief een aantal weken stilstand best wel eens teveel zijn.

In een eerder vookomend geval vonden we in de handleiding van de Auris:
''De energiebesparende functie wordt geactiveerd om te voorkomen dat de batterij van de elektronische sleutel en de accu leegraken wanneer de auto gedurende langere tijd niet wordt gebruikt''.

Het lijkt er dus op dat dit beschouwd wordt als een bijkomende eigenschap waarvoor in de handleiding bewust iets is opgenomen om dit te voorkomen. Misschien zou u uw handleiding daarvoor nog eens kunnen raadplegen of de energiebesparende functie óók bij uw auto geactiveerd kan worden.