Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

5 maanden na grote beurt blijkt mijn achterrem vast komen te zitten, hoe kan het komen

Vraag gesteld door Stico007 op 25 maart 2015

in oktober 2014 heeft mijn auto golf 5 bouwjaar 2005 een grote beurt gekregen en na een maand zijn de remmen advies afgeven door KwikFit tijdens bandenwissel. Nu 5 maanden later blijkt de rechter achterremklauw helemaal vast te komen zitten ook de linkerzijde is 90 tot 95% vastgezeten, de remblokken is helemaal versleten tot het ijzer gedeelte ook de remschijven, ik vind dit heel raar en hoe is zover gekomen. Nu moet ik alles moeten laten vernieuwen, de remschijf, remblokken en de remtangen. Dit had toch door de vorige garage moeten constateren tijdens de grote beurt? Graag uw advies en of ik via juridische weg een klacht moet indienen.

Antwoord van Jos

Antwoord van Jos

ANWB Expert

De garage had dit 5 maanden geleden moeten constateren wanneer dit toen ook al speelde. Dat is met terugwerkende niet meer aan te tonen. U kunt het bedrijf alleen aansprakelijk stellen, wanneer daar ook het technisch bewijs voor is.
In de meeste gevallen kan een rem redelijk spontaan vast gaan zitten. Meestal is de oorzaak een remzuiger die in de remklauw vast gaat zitten door inwendige roestvorming. Met uiteraard overmatig snelle slijtage van de remblokken en uiteindelijk remschijven als gevolg. Het vastzitten van de remklauw is soms een ouderdomskwestie. Om daar preventief op in te spelen wordt in het onderhoud ook het verversen van de remvloeistof in meegenomen. Remvloeistof trekt vocht aan waardoor het remsysteem ook eerder door corrosie wordt aangetast. U zou misschien kunnen nagaan of frisse remvloeistof regelmatig in het onderhoud is meegenomen. Maar ik wil nogmaals benadrukken dat een vastzittende remzuiger in de afgelopen 5 maanden zich spontaan kan hebben aangediend.